Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem drabbade i Västerås Bedragare slog till mot 80-årig mormor

De två männen försökte lura 137 äldre i hela landet på pengar genom att utge sig för att vara deras ”barnbarn”. ”Han ville låna 30 000 till att köpa ny bil, men min dotterson har ju inget körkort”, berättar en av dem som är drabbade i Västerås.

Annons

Den 2 februari i år stod den äldre Västeråskvinnan i farstun i färd med att ta på sig ytterkläder för att bege sig hemifrån. Då ringer telefonen.

– Hej mormor! Jag skulle behöva låna 30 000 kronor av dig för jag ska köpa ny bil.

Mannen i andra änden pratade ren svenska utan brytning, och utan någon speciell dialekt. Kvinnan i 80-årsåldern förstod inte vad det var fråga om. Hennes dotterson hade ju inget körkort, varför skulle han vilja låna pengar till att köpa bil?

– Jag kände direkt att jag inte ville prata med den här personen. Samtalet pågick under väldigt kort tid. Jag tror att det var jag som råkade bryta samtalet genom att komma åt någon knapp på telefonen.

Hon tänkte att ”det här var någon bluff” och gick till bussen. Senare under dagen ringde hon till sitt barnbarn som förnekade att han hade ringt och bett om pengar.

– Jag kände ett obehag. Vem var det som hade ringt? Var det någon i min omgivning? Hur mycket visste den här personen om mig?

Kvinnan ringde då till ett annat av sina barnbarn som jobbar som polis i en annan del av landet.

– Han sa att ”det här känner vi igen”.

Då gjorde kvinnan sin polisanmälan.

Annons