Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem häktadesefter dopfesten

Fem personer häktades av Västmanlands tingsrätt på torsdagen, misstänka för olika grad av inblandning i ett bråk på Önsta-Gryta i helgen.

Annons

På torsdagen häktades fem personer – fyra män och en kvinna – misstänkta för bland annat flera fall av grov misshandel efter den urspårade dopfesten på Önsta-Gryta natten till måndagen.

Kvinnan och tre av männen förklarade sig oskyldiga till varje form av brott. En av männen medgav att han funnits på plats och att han slagits, men hävdade nödvärn då han såg att hans släktingar överfallits.

- Hur går det med mina barn? frågade kvinnan då rättens beslut om häktning meddelats.

Rättens ordförande förklarade att det inte var rättens sak, utan att hennes försvarsadvokat fick hjälpa henne att bringa ordning i den frågan.

Även en av de häktade männen blev mycket nedstämd av tingsrättens häktningsbeslut. Rättens ordförande och mannens försvarsadvokat förklarade systemet med häktning, och att det inte innebär att rätten funnit honom skyldig till något brott, utan bara att åklagaren har tillräckligt bra skäl att vilja ha honom inlåst medan brotten han misstänks för utreds.

Visar det sig senare att en, flera eller alla av de häktade är oskyldiga till anklagelserna, kan de söka skadestånd av staten för tiden de suttit inlåsta.

Ytterligare en av de misstänkta männen var på bättre humör, tittade ut mot den för tillfället öppna dörren till tingssalen och sade skämtsamt att friheten var nära, men ändå så långt borta, vilket fick samtliga i rättssalen att le.

Samtliga sex misstänkta – under söndagen anhölls ytterligare en man – är släkt med varandra eller ingifta.

– De har samlats efter ett dop som firades på lördagen. Festen fortsatte på söndagen och en del alkohol konsumerades, säger kammaråklagare Johan Fahlander. Osämja utbröt och de nu misstänkta tros ha huvudsakligen slagit fyra personer med knytnävar och tillhyggen.

– Det är mestadels "handavåld", alltså knytnävsslag, säger Johan Fahlander.

Ingen skadades allvarligt, de skadade har fått sina skador omsedda och kunde lämna sjukhuset tidigt. Deras skador är också dokumenterade av rättsläkare.

Mer läsning

Annons