Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick en stroke – mister körkortet

Läkaren och terapeuten är eniga: En äldre man från Västerås är inte lämplig som bilförare sedan han drabbats av en stroke för något år sedan.
Det håller Transportstyrelsen och förvaltningsrätten med om.

Annons

Den 80-årige mannens läkare anmälde till Transportstyrelsen att hans patient drabbats av sådana efterverkningar efter stroken att patienten kan anses olämplig att inneha körkort.

Detta sedan 80-åringen genomgått teoretiska körbedömningar vid två tillfällen och inte blivit godkänd något av tillfällena.

En arbetsterapeut skriver att 80-åringen uppvisade "stora svårigheter i alla uppmärksamhetsövningar" och kunde inte heller snabbt skifta uppmärksamhet.

Förmågan till uppmärksamhet samt reaktionsförmågan var sådan att bilkörningen inte borde återupptas, var terpeutens bedömning.

Transportstyrelsen beslutade därför, efter samråd med Transportstyrelsens rådgivande läkare, att dra in 80-åringens körkort.80-åringen överklagade Transportstyrelsens beslut och ansåg att en "second opinion" skulle inhämtas. Vidare sade han sig inte ha blivit upplyst om att vissa av uppgifterna i de teoretiska bedömningarna skulle utföras på tid.

Det hjälpte inte; förvaltningsrätten anser att Transportstyrelsens beslut fattats på korrekta grunder.

Mer läsning

Annons