Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick vänta elva månader på operation

En kvinna fick vänta elva månader på att få operera sin allvarligt skadade hälsena. Nu riktar IVO kritik mot landstinget.

Annons

Redan i november 2010 sökte kvinnan hjälp på Viksäng–Irsta familjeläkar- enhet.

Patienten remitterades vidare till Västmanlands sjukhus och konstaterades så småningom ha en brusten hälsena och en propp i benet.

Sedan gick månaderna. Det var gipsning, sjukgymnastik, magnetröntgen med mera. Ofta med glapp på flera månader. I maj 2011 konstaterades att hon behövde opereras. Den 20 oktober fick hon en remiss till Akademiska sjukhuset i Uppsala men remissen kom inte fram förrän 9 november. Först i mars 2012 opererades hon.

Efteråt anmälde kvinnan landstinget till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). I sitt beslut är IVO kritisk till de långa väntetiderna.

”Patienten fick besked om planerad operation den 8 maj och fick vänta till den 20 oktober, fyra och en halv månad, på att träffa en ortopedläkare. IVO anser inte att denna väntetid var acceptabel.”

”Sammantaget finner IVO att de olika fördröjningarna i patientens vård och behandling ledde till att patienten opererades först elva månader efter det att operation hade konstaterats.”

IVO finner att kraven på god vård enligt hälso- och sjukvårdslagen inte säkerställts.

Mer läsning

Annons