Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finskspråkiga äldreluras på sparpengar

Under torsdagen blev en äldre finsktalande kvinna lurad på pengar i Västerås. I februari råkade flera äldre finsktalande i Fagersta ut för samma sak.

Annons

Det var vid 14-tiden på torsdagen som en okänd finsktalande kvinna ringde upp en 78-årig finskspråkig kvinna som bor i östra delarna av Västerås.

Genom att utge sig för att representera en bank förmådde den uppringande kvinnan den äldre kvinnan att lämna ifrån sig sitt bankkort och sin fyrsiffriga pin-kod.

Den falska bankanställda var övertygande, då hon sade sig representera banken och förklarade för den äldre kvinnan att det försvunnit pengar från den äldre kvinnans konto, men allt skulle ordna sig om bara den äldre kvinnan uppgav sin pin-kod och lämnade över sitt bankkort till den falska bankanställda som snart skulle komma på besök.

Efter en stund kom också en person på besök och tog emot kortet.

78-åringen anade dock oråd under kvällen och spärrade kortet och polisanmälde. Troligen har pengar tagits ut från kvinnans konto.

Sättet att lura äldre människor är inte nytt i länet, visar det sig. I februari blev fyra äldre finskspråkiga kvinnor i Fagersta uppringda, förmodligen av samma bedragare, som också sade sig representera banken och ville ha bankkort och bankkod.

Ingen av kvinnorna i Fagersta lät sig dock övertalas av den falska bankanställda. Se länk här intill "Äldre luras på pengar".

Det bör kraftigt understrykas att ingen bank frågar någonsin kunderna om deras pin-kod eller annan kod, varken per telefon eller genom att göra hembesök hos kunderna. Ingen bank gör heller hembesök och tar hand om kundernas bankkort.

Råkar man ut för sådant - så har man att göra med en bedragare som är ute efter att stjäla pengar.

Polisen ber nu de äldre finskspråkiga i Västerås och Västmanland - och deras anhöriga - att vara särskilt uppmärksamma.

Mer läsning

Annons