Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finskt presidentval lockade många sverigefinländare

Många länsbor med finska rötter, varav 398 i Västerås, tog chansen att lägga sin röst i det finska presidentvalet.

Annons
Medborgerlig plikt. Johanna Holme tycker att det är viktigt att rösta, Valförrättaren Marjatta Stenlund tar emot hennes röst.FOTO: KENNETH HUDD

Förhandsröstningen som pågick under tre dagar i Fins-ka föreningens lokal på Råby i Västerås avslutades på lördagseftermiddagen.

Sammanlagt 2500 personer med finskt eller dubbelt medborgarskap var röstberättigade. De kunde lägga sina röster i två vallokaler, i Västerås och Fagersta.

Siv Sandell, en av fyra valförrättare i lokalen på Råby var nöjd med uppslutningen.

– Speciellt roligt var det att så många yngre personer tog chansen att rösta, säger hon.

En av dem var Johanna Home, finsk medborgare som bott drygt fem år i Sverige.

– Även om jag bor i Sverige bryr jag mig om det som händer i mitt hemland. Det är en medborgerlig plikt att rösta, förklarar Johanna Home som inte vill avslöja vilken kandidat hon röstade på.

Finlands president sitter i sex år och kan väljas om en gång. Därför måste man nu utse en efterträdare till den populära Tarja Halonen som suttit på posten de senaste tolv åren.

Sammanlagt åtta kandidater ställer upp. För att bli vald krävs att man får minst 50 procent av rösterna. Om ingen av kandidaterna får så många röster blir det en andra och avgörande valomgång mellan de två som fått flest röster i den första valomgången..

Favorit är Sauli Niinistö, som representerar Samlingspartiet, Finlands motsvarighet till svenska Moderaterna. Han leder klart i opinionsmätningarna och vissa tror att han tar hem segern redan i första valomgången.

– Det tror inte jag, säger Siv Sandell. Allt talar för en andra valomgång.

Samtliga röster hämtades av en kurir från Finlands ambassad i Stockholm och fördes sedan vidare till Utrikesministeriet, UM, i Helsingfors.

I Finland avgörs första valomgången den 22 januari.

Mer läsning

Annons