Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler än hemlösa äter från Roberts soppkök

För snart ett år sedan startade Robert Smith sitt soppkök. Varje söndag bjuder han på mat vid järnvägsstationen. Målet är en egen buss eller tågvagn.

Annons
Soppa, smörgås , kaffe.  Oftast står han utomhus, men i går var Robert Smith inomhus i trapphuset som leder upp till spårövergången. Allt fler kommer förbi och äter, säger han.

Robert Smiths står inomhus i entrén mot Sigurdkvarteret för att hålla soppan varm. Den har en Västeråsfamilj betalat, lagat och kommit hit med, säger han.

Robert Smith har fått massmedial uppmärksamhet på senare tid vilket fått vanliga västeråsare att på olika sätt stötta honom.

Det gör honom glad.

– Allt fler västeråsare behöver hjälp, vissa sön dagar kommer 15 personer, andra gånger 25. Långt ifrån alla är hemlösa. Det största problemet är ensamheten.

En man i övre medelåldern kommer fram, ber oss att inte fota eller skriva hans namn. Han har varit hemlös men har sedan några år lägenhet. Blicken är nykter.

– Ibland går det uppåt i livet, ibland så går det ned, säger han.

Han kommer hit mest för sällskapet, men ett mål mat är också välkommet.

– Det här betyder otroligt mycket: att få prata en stund, det är ensamt att sitta hemma. Och så har jag inte det så bra ekonomiskt.

Robert Smiths mål är en egen buss som kan stå parkerad så att gästerna kan sitta ner en stund. Eller kanske en av SJ:s gamla restaurangvagnar. Han har ett möte inbokat med SJ, säger han hoppfullt.

Skänkt. Soppan lagades av en Västeråsfamilj och ost- och skinkbaguetterna var över från en konferens.

Mer läsning

Annons