Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler fisktärnor i Mälaren i år

Fisktärnorna på fågelskären i Mälaren har ökat. Ett positivt tecken enligt årets inventering.

Annons
Vacker fågel. Fisktärnan tycks trivas allt bättre vid Mälaren. Antalet kanadagäss har minskat däremot.

I år räknades 384 fisktärnor på fågelskären i Västmanland, det högsta antalet sedan 2006. Fisktärnan lever så gott som enbart av fisk och är därför starkt knuten till sjön.

I samverkan mellan de fyra länsstyrelserna runt Mälaren inventerades fågelskären försommaren 2013. Det har gjorts varje år sedan 2005.

– Antalet fisktärnor i Västmanlandsdelen av Mälaren var högre 2013 än föregående år. Det är glädjande och kan i bästa fall vara en del av en trend, säger Per Hedenbo, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

Fisktärnorna är flyttfåglar och påverkas även av förhållanden i rast – och övervintringsområden.

Inventeringen visade även att de vanligast förekommande fågelarterna på skären i den västmanländska delen av Mälaren var gråtrut, följd av fisktärna, skrattmås, vigg och fiskmås.

En art som också visar tecken på att öka är vitkindad gås, som i år upptäcktes på tre olika ställen i sjön. Den är fortfarande inte så vanlig men hittades i tre av fyra områden som inventerades i länet. Även grågåsen har ökat. Minskat har däremot kanadagåsen och fiskgjusen. Havsörnens etablering i områden där fiskgjusen minskat anses vara en anledning till det.

Mer läsning

Annons