Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kan få parkera gratis på helgerna

Det kan bli gratis att helgparkera på centrala skolgårdar i Västerås under hela året. Fastighetskontoret ska utreda möjligheten.

Annons
Främjar citylivet. Anne-Sofie Iversen och maken Simon Iversen välkomnar gratis helgparkering på Rudbeckianskas skolgård. ”Det skulle främja citylivet som annars riskerar att dö ut eftersom det är så dyrt att parkera i dag”, säger Anne-Sofie Iversen.

Västerås. Som VLT tidigare skrivit är det under adventshelgerna fram till nyår fri parkering på Rudbeckianska gymnasiets skolgård. Ett sätt för kommunen att locka julhandlarna till city.

I veckan beslutade kommunstyrelsen att utreda gratis helgparkering på skolgårdar. Det var redan i februari som Bengt-Åke Nilsson, ledamot i kommunfullmäktige, föreslog att gratisparkeringen på söndagar i centrum även skulle gälla lördagarna.

Nu utreder Västerås stad möjligheten att lördags- och söndagsparkera gratis på centralt belägna skolgårdar även efter julhelgerna.

Fastighetskontoret har inget emot förslaget i sak, berättar Frederick Cederborg, verksamhetschef vid fastighetskontoret, Västerås stad.

– Det verkar vara okej, men det är tekniska nämndens stab som får uttala sig tillsammans med berörd skola, säger Bengt-Åke Nilsson.

– Normalt sett är jag ingen förespråkare för kommunalisering, men i det här fallet skulle man behöva ha kommunal kontroll över parkeringarna. Det är olyckligt att man sålde bort merparten av dem som finns i centrala Västerås, säger han.

– Men jag ger inte upp. Vi har ett val framför oss som kan förändra. Det finns ju partier som är rabiata mot bilister i stan. För centrums utveckling vore det värdefullt att få till ett regimskifte i Stadshuset.

Miljövänlig. Rojas Portillo bryr sig inte nämnvärt mycket om att det kan bli gratis helgparkering. ”Vi västeråsare ska tänka ännu mer på miljön och välja cykeln i stället”, säger han.

Mer läsning

Annons