Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler planerar skidtunnel

Botkyrka tänker bygga Sveriges längsta skidtunnel, och låter sig inte skrämmas av Västerås planer. Men Stockholmskommunen ligger steget efter.

Annons
Stora planer. Skiss över Botkyrkas planer på en skidtunnel.

Det var i juni i år som Botkyrkas kommunstyrelse fattade beslutet om att gå ut och upphandla en 2 kilometer lång skidtunnel på Lida friluftsområde. Men driftsform och finansiering är fortfarande öppna frågor.

– Kommunen äger marken och kommer att ha någon roll, men vilken har vi inte satt ned foten om än, säger Krister Kalte, vd för det kommunala bolaget Upplev Botkyrka och en av initiativtagarna till tunneln.

Upphandlingen omfattar även finansieringen, det vill säga anbudsgivarna får själva lämna förslag på hur bygget och driften ska betalas.

Grundinställningen är, precis som i Västerås att skattebetalarna ska slippa stå för notan. Däremot förväntar sig Krister Kalte att kommunen tar ansvar för nyttjandet av tunneln.

– Kommunen har ju intresse av att kunna erbjuda skolbarn möjlighet att åka skidor, och möjliggöra ett framtida skidgymnasium.

Krister Kalte räds inte konkurrensen från Västerås trots att tunnlarna gör anspråk på samma upptagningsområde, där Storstockholm är en viktig del.

– Det kommer att finnas utrymme för flera anläggningar för längdskidåkning inomhus, säger han.

Upphandlingen ska inledas under 2013 och om allt går som beräknat kan anläggningen invigas hösten 2014 – ett år efter Västerås Ski Tunnel.

Annons