Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler plundringar av romer - dragspel och körkort stulna

Romerna från Rumänien har råkat ut för ännu fler plundringar. 

Annons

Den här gången har de blivit av med både pass, körkort och musikinstrument.

- De känner sig ganska hotade. De är jätterädda och jätteledsna, berättar Jonas Nyberg på Västerås Stadsmissions vuxenavdelning.

Bland musikinstrumenten som har försvunnit finns främst några svårersättliga dragspel.

I helgen skrev VLT om några inbrott i bilarna där de övernattar, men sedan dess har en andra våg av inbrott skett, där allt i bilar har rensats. Bilarna vandaliserades dessutom ännu mer.

- De vet inte riktigt vad det är för människor som är ute efter dem och deras grejer. Det är något som vi inom Stadsmissionen måste rådda vidare i, om det till exempel är några av våra andra gäster. Alla typer av människor kommer ju till oss.

Jonas Nyberg tillägger att det är en helt öppen fråga om orsaken. Han kan alltså inte säga om det är rena tjuverier eller om främlingsfientlighet är inblandat.

- Nej, allt sådant är spekulationer. Vi vet ingenting än. Men jag får själv känslan av att det är något systematiskt med det här.

Stadsmissionen ska göra egna undersökningar bland sina kontakter och se om man kan få tillbaka något av det stulna, till exempel dragspelen.

Några av romerna har också berättat för Stadsmissionen att de har sett en man komma på cykel med några dragspel som liknande de stulna.

- De såg honom längre bort på samma gata, men hann inte i kapp mannen, berättar Jonas Nyberg.

Mer läsning

Annons