Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler skolor än någonsin övervakas

Fler och fler skolor i Västerås har övervakningskameror på skolgården. De säger att det minskar skadegörelse – men forskning på området saknas.

Annons

- Vi hade tidigare stora problem med att äldre ungdomar samlades på skolgården på kvällarna. Det var mycket klotter och äggkastning. Men det har minskat nu, säger Eva Herdevall, rektor på Malmabergsskolan, som med tio kameror är en av de mest övervakade skolorna.

För fem år sedan hade endast en skola i Västerås tillstånd att sätta upp kameror utanför skolan. Nu har den siffran ökat till tio.

En skola får övervaka inomhus utan att söka tillstånd men kameror utomhus måste godkännas av länsstyrelsen. Kamerorna på Malmabergsskolan sätts används bara på kvällar och helger.

Anledningen till att de har så många kameror är att skolan är byggd så att den är svår att övervaka. Och trots att skolans lokaler ibland används för godkända ändamål ser inte rektorn något problem med det.

Eleverna är också nöjda med övervakningen. Enligt elevrådsordföranden Emma Turesson finns det inga elever som ogillar kamerorna.

- Det märks att det har blivit lugnare. Förut brukade äldre ungdomar hänga på skolgården och klottra, säger hon.

Men enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, finns det inga studier som visar hur effektivt det är.

- Det finns inga svenska studier kring effekten av kameraövervakning i skolor som håller bra vetenskaplig nivå, säger Erik Grevholm, samordningschef på BRÅ, till skolvärden.se.

Han säger också att det har visat sig effektivt i parkeringshus men inte på gator och torg. Men att det är svårt att överföra några resultat till skolor.

Mer läsning

Annons