Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler västeråsare väljer ekologiskt

Det blir allt mer populärt att handla ekologisk mat. Det gäller även i Västerås.

Annons
Ekologiska kryddor. I Konsum City finns det bara färska kryddor som är ekologiska. Butikschef Jerry Pettersson köper ofta själv ekologiska matvaror. Anledningen är att han vill bidra till en hållbar utveckling och ha kvar en bra miljö på vår jord.foto: Anders forngren

Enligt organisationen Krav ökade försäljningen av ekologiska produkter, där miljömärkningen Kravmärkt står för 77 procent, med 11 procent i fjol i hela landet.

–  Vi har 1177 varor som är ekologiska eller miljömärkta och det blir fler hela tiden, säger kvalitetsansvarig Lars-Erik Andersson vid Ica Maxi Hälla.

– Vi ökade försäljningen av ekologiska matvaror med 10 procent i fjol och miljömärkta med 5 procent.

– Det är ekomjölk, morötter och ekobananer som är mest populära. Vi lägger inte på något extra påslag på priset. Men eftersom det är dyrare för oss att köpa in ekologiskt blir det även dyrare för kunden.

Konsum City ökade försäljningen av ekologiska varor med 2,1 procent i fjol. Men bland den sorters varor ökade kött och fågel med hela 12 procent.

– Vi har cirka 1220 ekologiska varor. När vi prissätter kravprodukter lägger vi lika mycket påslag i ören som på vanliga varor. Det gör att prisökningen på ekologiska varor blir mindre än andra om man räknar i procent. Vi tycker det är viktigt att människor väljer dessa varor, säger butikschef Jerry Pettersson vid Konsum City.

På Willys Erikslund hade försäljningen av ekologiska varor ökat med 50 procent i slutet av 2011 jämfört med 2009.

– Efterfrågan har ökat och vi har även ett eget varumärke för dessa varor. Vi tycker det är viktigt att erbjuda ett ekologiskt alternativ på de flesta varor vi säljer, säger butikschef Emil Engman vid Willys Erikslund.

Annons