Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler vill ha hjälp mot rattfylla

Antalet misstänkta rattfyllerister som vill ha hjälp mot sitt missbruk har ökat under hösten. 14 procent av de 320 gripna tackade under hösten ja till stödsamtal.

Annons

Det är under projektet Smadit som polisen tillsammans med landstinget, kommunerna i länet och Vägverket. Tanken är att rattfylleristerna ska få hjälp från kommunernas missbrukarenheter att stoppa sitt missbruk innan det resulterar i fler fyllekörningar.

-Många rattfyllerister återkommer tyvärr. Enda sättet att få bort dem är att hjälpa dem mot sitt missbruk. Då ökar förutsättningarna för att de ska köra nyktert i fortsättningen, säger Börje Strömberg, informationschef på polisen.

Främst är det alkoholmissbrukare som tackar ja till stödet. Drograttfylleristerna har enligt polisen oftare ett tyngre missbruk och är därför svårare att påverka. I fjol tackade 11 procent ja till stödsamtalen.

Totalt under 2009 greps 976 rattfyllerister i länet, varav hälften var alkoholpåverkade. Det är en liten minskning mot 2008 då 1 017 rattfyllerister greps.

Mer läsning

Annons