Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera av gravarna tillhörde romer

Sex gravar vandaliserades på Hovdestalunds kyrkogård i tisdags kväll. Alla ligger i den del där många romer är begravda. Men polisen går inte vidare med ärendet.

Annons

Vandaliseringen måste ha gått mycket snabbt. Vid 18-tiden passerade personal platsen och såg inget. Strax efteråt upptäcktes förödelsen av Patrik Börjesson, lagbas för kyrkogårdsarbetet.

– Det var vid kvart över sex så det måste ha hänt precis innan. Jag pratade med flera besökare men ingen hade sett något, säger Börjesson.

Totalt hade sex gravar vandaliserats. Blommor var kringströdda, lyktor hade välts omkull, mindre saker på stenarna hade brutits loss. På en gravsten låg en kanyl och det fanns blodstänk på stenen.

Börjesson rapporterade till kyrkogårdschef Bengt Danielsson som i sin tur kontaktade polisen. Vid 19.30 var polis på plats och säkrade spår, bland annat topsades blodstänken.

På i går eftermiddag hade polisen emellertid bestämt sig för att inte gå vidare med ärendet.

– Som det ser ut just nu har vi inget att gå på, säger inspektör Peter Eriksson.

Enligt Eriksson påverkas utredningen inte av att är en romsk del av kyrkogården. Den upphittade kanylen utgör inget bevisvärde eftersom kyrkogården är allmän plats. Troligtvis skickas inte ens blodet för analys.

– Jag tror inte vi skickar det för bevismässigt har det inget värde, säger Eriksson.

Redan i går morse hade gravarna återställts och kyrkogårdsförvaltningen hade hunnit underrätta de flesta gravrättsinnehavare. Under dagen besöktes gravarna av upprörda anhöriga.

– Det är ju flera som är ledsna och besvikna, konstaterar Bengt Danielsson.

Om någon lagförs skulle händelsen kunna rubriceras som brott mot griftefriden vilket kan ge böter eller högst två års fängelse. Vandalisering av kyrkogårdar är dock inte speciellt vanligt.

– Visst händer det, ofta kanske av någon som är pådrucken, säger Danielsson. Men jag har varit chef här i nio år och på den tiden har det nog bara hänt fyra–fem gånger.

Gör det skedda att ni arbetar annorlunda på något vis?– Nej, inte mer än att vi håller ögonen öppna lite extra.

En romsk kvinna, som vill vara anonym, säger:

– Det här behöver inte betyda att någon vill ge sig på just romer. Nästan varje år är det vandalisering någonstans på Hovdestalund och det kan ha varit ungdomar i farten.

Mer läsning

Annons