Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingbarn får hem i Västerås

15 nya, ensamkommande flyktingbarn ska placeras i Västerås. De ska bo i Iggebyvillan och i lägenheter som kommunen köper in. 15 nya tjänster är utlysta för dygnetruntverksamheten.

Annons

Barbro Svensson, chef för Integrationsenheten i Västerås har tillsammans med Ulrika Wennerholm, socialkontor barn och ungdom, fått politikernas uppdrag att öppna ett HVB-hem (hem för vård eller boende) som de hoppas ska starta i september.

– Fem ska bo i familjehem, fem i Iggebyvillan och fem i utslussningslägenheter.

Trycket på Sveriges kommuner att ta emot ensamma flyktingbarn är hårt. Vid ett möte på Västerås slott i januari beslutade representanter för regering, länsstyrelse, landsting och kommuner att Västmanland bör ta emot ett 80-tal barn. Det finns 2500 ensamkommande flyktingbarn i Sverige i dag, de flesta pojkar i övre tonåren. Hittills har Västerås sörjt enbart för fem ensamkommande flyktingbarn, placerade i familjehem.

– Vi har aldrig startat ett HVB-hem för den här målgruppen förut, men vi har ett unikt koncept, säger Barbro Svensson.

En kock ska anställas som också ska lära de unga laga mat, en fastighetsskötare på Iggebyvillan ska lära dem sköta en lägenhet, städa, byta lampor med mera. Fritidspedagog, integrationssekreterare, föreståndare ska anställas samt språkresurser i somaliska, arabiska och dari, en dialekt som talas i Afghanistan. Både för de unga i villan och i lägenheterna ska det finnas vaken nattpersonal.

De fem utslussningslägenheterna ska köpas in.

– Vi ska försöka samla lägenheterna på öster, runt Haga, Rekylgatan, Skjutbanegatan. Den första är redan inköpt, på Haga parkgata, säger Barbro Svensson.

De som ska placeras är unga framförallt från Irak, Afghanistan och Somalia.

Mer läsning

Annons