Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN-dagen firades på olika sätt

FN-dagen uppmärksammades på flera håll i Västerås i går. På Vallbyskolan hade barnen skrivit eller ritat budskap på lappar som de lagt i ballonger som de senare samtidigt släppte upp mot himlen.

Annons
Startklara. Vallbyskolans elever, förskolebarnen och femårsgruppen samlades för att fira FN-dagen med ballongsläpp med budskap. Foto: Birgitta Cavallini

Strax före klockan 13 samlades Vallbyskolans alla barn på skolgården med var sin ballong i handen. Ballongen var inte bara fylld med helium, barnen hade dessutom stoppat in personliga kärleksbudskap som de med ballongernas hjälp ville sprida över världen.

– De senaste två veckorna har skolan arbetat utifrån Barnkonventionen och vi har pratat om varför vi firar den här dagen, berättade Pia Banklér, lärare i årskurs ett.

På slaget 13 for de färgglada ballonger upp mot den grå himlen. Efter uppsläppet sjöng alla I natt jag drömde.

Västerås FN-förening gästades under dagen av Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet. Han talade om Syrien och den arabiska våren på ett öppet möte i Kyrkbacksgården.

Västerås citygymnasium hade anordnat en temadag med fokus på ”Mänskliga rättigheter i tider av fred och konflikt”. Eleverna på restaurang- och hotellprogrammet lagade en frukostbuffé som de tog 20 kronor per matgäst för. Pengarna ska gå till en fredsinsats i Syrien.

Eleverna i samhällsklasserna årskurs 1 och 2 på Carlforsska gymnasiet fick lyssna på föreläsning av Linda Nordin, Svenska FN-förbundets generalsekreterare. Under eftermiddagen medverkade ledare från Västerås FN-förening och det blev senare lek, dans och ansiktsmålning.

Mer läsning

Annons