Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folksjukdom kan få egen mottagning

Folksjukdomen sömnapné, andningsstopp i sömnen oftast på grund av snarkning, har ingen särskild mottagning i Västerås. Det vill en landstingspolitiker ändra på.

Annons

Den som har sömnapné får ofta sömnbrist och kan somna när som helst, kanske mitt under jobbet eller i värsta fall under bilkörning.

– Var tionde kvinna och var femte man i åldern 30 till 60 år lider av sömnapné, säger landstingspolitikern Maria Dellham (M) som nu lagt en motion om en särskild mottagning.

Statistiskt sett borde alltså omkring 20 000 människor i Västerås lida av nattliga andningsavbrott. I dag kan patienterna hamna på lungmottagningen, på fysiologkliniken eller hos öron-näsa-hals-läkaren eller bettfysiologen. I värsta fall skickas patienterna runt. På en samlad mottagning kan man ställa diagnos snabbare, hjälpa patienterna, förebygga lidande och göra bra uppföljningar, menar Dellham.

Familjemedlemmar som utsätts för snarkningarna lider naturligtvis också.

Hur mycket en ny mottagning skulle kosta vet inte Maria Dellham, men det skulle i första hand inte handla om att bygga upp något nytt, snarare att samla sjukvårdspersonal med specialkunskaper på ett ställe.

– Det skulle vara en förhållandevis liten satsning. Det finns redan en sådan mottagning i Jönköping, och där fungerar det bra. Bland annat har man kunnat kapa köerna. Vi bör nog utreda om det skulle vara lika bra här.

Maria Dellham säger att hon har fått idén från sjukvårdspersonal under studiebesök i sjukvården.

Sömnapné

Fakta: NE

Sömnapné är andningsstopp som pågår mer än tio sekunder åt gången i sömnen. Rökare och överviktiga är oftare drabbade. Sömnen rubbas och den drabbade kan lida av permanent sömnbrist.

Andningsstoppen orsakar syrebrist och kan i värsta fall orsaka hjärtinfarkt eller stroke.

Annons