Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkstorm mot politikerresa 

En arbetsresa för politiker och tjänstemän utlöste en folkstorm på Västerås stads Facebooksida. Målet för resan var nämligen pampiga Grand Hotel Saltsjöbaden, där man åt, övernattade och hyrde konferensrum för skattepengar.

Annons
Målet för resan. Här hade Proaros politiker och tjänstemän sammanträde och konferens. Grand Hotel Saltsjöbaden är ett klassiskt fyrstjärnigt hotell. Priserna varierar, även om prisklassen inte alls är densamma som hos hotellets namne Grand Hotel i Stockholm. Höstpriserna i Saltsjöbaden är lägre än under sommaren och ett rum går på en bit över 1 000 kronor natten för vanliga gäster under lågsäsong.Foto: David Magnusson/Scanpix

Det handlade om en kombinerad tvådagarsresa, dels ett styrelsemöte men också två inplanerade studiebesök på äldreomsorgsanläggningar i Saltsjöbadstrakten. Proaros styrelse och högre tjänstemän var med på resan, även om alla inte övernattade i Saltsjöbaden.

Det osade nästan svavel kring några av inläggen på den Facebooktråd som uppstod som protest i går.

Fredrik Westermarck har barn i förskoleåldern, vars lärares pedagogiska frukostar har dragits in. Det var Westermarck som ställde den utlösande frågan på Västerås stads Facebooksida.

”Var ligger rimligheten i att styrelsen för Proaros har styrelsemöte den 17/9 på Grand Hotel i Saltsjöbaden samtidigt som det har beslutas att pedagogerna i förskolan inte får äta tillsammans med barnen på grund av kostnadsskäl?”

– Och jag fick ju en del svar på mitt inlägg, säger Fredrik Westermarck.

Det är en underdrift. Tusentals gillade hans inlägg. Hundratals kommenterade och höll med. Västerås stad försökte svara, men dränktes i kommentarsfloden. Många av inläggen ställde förskolelärarnas indragna arbetsfrukostar mot politikernas Saltsjöbadsresa (där frukosten för övrigt var betald).

Proaros ordförande Åke Wahlsten (MP) hade en svettig dag att svara på frågor, inte minst via e-post och Facebook.

– Ja, du hade tur som över huvud taget fick tag på mig via telefon. Jag är fullt upptagen med att skriva. Det har ju varit en livlig diskussion, sa han till VLT:s reporter.

Men en resa med övernattning på Grand Hotel Saltsjöbaden? Hur tänkte ni nu?

–Proaros styrelse och enhetskontoret har haft två dagars konferens på Grand Hotel Saltsjöbaden den 17 och 18 september. Vi hörde oss för på de konferensalternativ som fanns i Saltsjöbaden och det som bokades var det enda som var ledigt det aktuella datumet. Det ligger för övrigt på samma prisnivå som andra i området.

Vad var orsaken till att man tog en övernattning och inte åkte på studiebesöken över en dag?

– Det inplanerade programmet hade inte hunnits med på en dag. Genom att övernatta minskades resorna vilket är effektivt ur miljö-, tids- och resursperspektiv samt gav möjligheter till utökat arbete och förlängd diskussion. Såväl kväll som dag två ägnades åt övergripande utvecklingsfrågor.

Han tillägger att Grand Hotel Saltsjöbaden, trots sitt pampiga namn, inte är ett lyxhotell och att de två besökta äldreboendena är mycket intressanta.

Fredrik Westermarck och de andra hundratals kritikerna på Facebook fortsatte att vara skeptiska under dagen, trots förklaringar och svar från Västerås stad.

– Och jag har ju egentligen ännu inte fått svar på min första fråga på Facebook-tråden. Var finns rimligheten? säger Westermarck.

Så mycket kostade resan

Med på hotellet: 17 personer, inklusive politiker och tjänstemän.

Hotellpris: 36 125 kronor för rum, frukost, lunch och middag. 2 125 kronor per person.

Hyra av konferensrum: ¿5 600 kronor.

Ytterligare kostnader: Traktamenten och transportkostnader.

Annons