Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Före detta politiker åtalas för mutbrott

I går åtalades förra kommunalrådet i Västerås Kent Ryberg (S) och storbyggmästaren Per-Olof Pettersson. Båda misstänks för grovt mutbrott respektive grov bestickning.

Annons
Kent Ryberg.

Bakgrunden är att Kent Ryberg och hans familj betalade 3,4 miljoner kronor för en villa i Bro, väster om Stockholm.

Samtidigt hade säljaren kostnader på minst 5,7 miljoner för byggandet av villan samt tomtmarken.

Priset var alldeles för lågt menar överåklagare Gunnar Stetler vid riksenheten mot korruption och påstår att det i stället handlade om en muta.

– Jag är mycket förvånad över att åklagaren valde att gå till åtal med den här historien. Jag förnekar allt, kommenterar Kent Ryberg.

Han har genom hela den drygt två år långa förundersökningen nekat till att en anhörig fick köpa villan, där Kent Ryberg senare köpte in sig till en tredjedel, till underpris.

I det inledande förhöret säger Ryberg att ”det här känns fruktansvärt, jag mår inte bra av det här. Jag är kränkt in i själen”.

Det var i dyningarna efter konkursen i Per-Olof Petterssons byggbolag, MJP bygg AB, som konkursförvaltaren, advokat Rolf Hansen, hittade konstigheterna i villaprojektet i Bro.

Hansen anmälde sina misstankar till Skatteverket i Västerås som i sin tur gjorde en åtalsanmälan till riksenheten mot korruption.

– Jag menar att Pettersson var medveten om att familjen Ryberg fick köpa villan alldeles för billigt, säger Gunnar Stetler och lutar sig mot det faktum att Per-Olof Pettersson i sin kalkyl räknat med kostnader för villan på drygt 5,7 miljoner kronor. Trots detta såldes villan för ”bara” 3,4 miljoner.

Så här skriver åklagaren i åtalet: ”Pettersson har härigenom lämnat, utlovat eller erbjudit muta eller annan otillbörlig belöning för Kent Rybergs tjänsteutövning. Brottet är grovt med hänsyn till beloppets storlek och Kent Rybergs ställning.”

Villaaffären gjordes upp i februari 2007. En anhörig till Kent Ryberg skrev på kontraktet bara för att i december året efter skänka en tredjedel till Kent Ryberg.

Att Kent Ryberg hade en framträdande roll under byggtiden vittnar också några av MJP:s underentreprenörer om: ”Det var hela tiden Kent som ringde om ändringar och liknande”, säger en av entreprenörerna.

Kostnaderna för villaprojektet i Bro, som förutom Rybergs villa också bestod av en annan villa, slutade på 11 miljoner kronor medan intäkterna stannade på 6,8 miljoner kronor. Det stora underskottet kan, enligt åklagaren, tillskrivas Rybergs villa.

Byggherren, Per-Olof Pettersson, nekar till att ha gjort något brottsligt:

Nej, jag har absolut inte gjort något fel.

Det stora underskottet i projektet förklarar han med att underentreprenörerna fakturerat alldeles för mycket och att kostnaderna därmed skenade iväg:

– Dessutom gjorde jag upp priset, 3,4 miljoner kronor med en anhörig till Kent Ryberg, först muntligt och senare skriftligt. När sedan kostnaderna skenade iväg kunde jag inte backa från priset. Jag är inte den som bryter en överenskommelse utan har alltid strävat efter att stå för mitt ord, säger Pettersson, som är övertygad om att han kommer att frias i tingsrätten:

–  Ja, egentligen är det ganska enkelt, nämligen att hålla sig till sanningen.

Mer läsning

Annons