Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förföljde och hotade döda ex-sambo – kallade det "omtanke"

"Omtanke" sade mannen om de kontakter han tog med sin exsambo. Men tingsrätten gjorde en motsatt bedömning.
Den 45-årige västeråsaren döms nu för olaga förföljelse och olaga hot.

Annons

Mannen och kvinnan träffades under turbulenta former för några år sedan och paret blev sambos samtidigt som kvinnans barn flyttade med.

Men det visade sig att turbulensen fortsatte; kvinnan upptäckte att mannen träffat andra kvinnor och paret separerade.

Mannen kunde inte acceptera situationen och det gick så långt att han fick kontaktförbud.

Långt innan brytningen visade det sig nämligen att mannen hade ett starkt kontrollbehov och ville ha uppsikt över kvinnan även då hon skötte sitt arbete, besökte släktingar eller utförde andra vardagliga sysslor.

När kvinnan jobbade över, även korta tider, var mannen kontrollerande. Han lyckades installera appen "Hitta mina vänner" på kvinnans telefon och lyckades på så vis hålla minutkoll på vilken geografisk plats kvinnan befann sig på.

Till och med när släktingar till kvinnan var sjuka och låg på sjukhus – och kvinnan naturligt nog besökte dem på sjukbädden – anklagade mannen kvinnan för otrohet.

Ofredandena blev värre med tiden, särskilt efter separationen, och övergick i ständiga kontrollbesök och regelrätta hot inte bara mot kvinnan utan även mot hennes barn.

Exempelvis sade han efter separationen att han skulle bränna ner kvinnans bostad om hon tog dit någon annan man.

Mannen sade att han tog kontakterna "av omtanke" om kvinnan, men rätten anser att det rört sig om mer än ett år av olika fall av ofredande och på senare tid även överträdelse av kontaktförbud.

Västmanlands tingsrätt finner att straffvärdet motsvarar sex månaders fängelse, men att mannen är bättre hjälpt av skyddstillsyn med föreskrift om att genomgå en programverksamhet som syftar till att motverka våld i nära relationer.

45-åringen ska förutom skyddstillsynen även betala skadetånd till kvinnan med 45 000 kronor och kvinnans barn med 5 000 kronor.

Vidare ska han betala i stort sett hela kostnaden för sin försvarsadvokat och målsägandebiträden. Sammanlagt drygt 100 000 kronor.

Mer läsning

Annons