Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare: Fet i maten leder till undernäring

Är du medelålders och har en fäbless för tårtor, kakor och grädde? Då riskerar du att bli undernärd på äldre dar, enligt ny Västerås-finansierad forskning.

Annons
matglada. På äldreboenden är undernäring ett vanligt problem. Folke Andersson och Naime Eriksson bor på Oxbackens servicehus och tänker inte så mycket på sånt.Foto: Kenneth Hudd

En ny studie från Centrum för klinisk forskning i Västerås visar alltså ett tydligt samband mellan fet mat och undernäring.

Det doktoranden Lisa Söderström har kommit fram till är att den som är normalviktig i medelåldern och äter mycket feta livsmedel som kakor, tårtor och smör inte bara riskerar att utveckla en ohälsosam fetma. Man löper även risk att drabbas av undernäring på ålderns höst.

Söderström undersökte 1 171 äldre personer som togs in på Västmanlands sjukhus under en 15-månadersperiod. Genom att förutom sin egen undersökning använda sig av i Västmanland tidigare genomförda studier kunde Söderström dra slutsatsen att en majoritet av de som tidigare i livet ätit mycket mättat och enkelomättat fett var undernärda eller riskerade att bli det.

– Det vi har spekulerat i är att de har ätit feta livsmedel som inte varit så näringsrika. Man ska ju äta olja, kyckling och nötter men det var inte sådana livsmedel som man ätit utan det var mer tårtor, kakor och grädde, säger Lisa Söderström.

– Mina slutsatser ligger egentligen i linje med de nuvarande kostråden. Risken för undernäring minskar om man begränsar intaget av mättat fett. Man ska äta livsmedel som innehåller omättat fett, säger Lisa Söderström.

För äldre som bor på särskilt boende, till exempel ålderdomshem, där många är undernärda, är det dock motsatt kostråd som gäller. De ska i stället se till att få i sig ett högt intag av fett, enligt Lisa Söderström.

– Vi tittade på BMI bland de äldre personer som kom in på sjukhuset. Ett BMI på 29, det vi klassar som fetma, visade sig vara optimalt för äldre personer. Är man äldre och får en sjukdom är det viktigt att man har reserver. Hull på äldre dar är bra, säger Lisa Söderström.

På Oxbackens servicehus i Västerås träffar VLT vännerna Naime Eriksson, 88 år, och Folke Andersson, 94 år, i lunchmatsalen. De tänker inte så mycket på fetthalten i maten.

– Vi bara äter, säger Naime Eriksson och skrattar.

Folke Andersson upplever att han ätit en varierad kost under sitt liv.

– Man åt skiftande då också. Fläsk och potatis och sånt, säger han.

Båda två är noga med att påpeka att de är väldigt nöjda med maten på boendet.

I sin avhandling har Lisa Söderström även utrett vikten av att äldres nattfasta inte överstiger 11 timmar för att undvika undernäring. Tidigare har myndigheterna tagit bort gränsen eftersom det inte funnits några bevis. Men nu finns de.

– Det här kan få jättestor betydelse för äldre. Måltiderna serveras i dag ofta så tätt att man inte hinner bli hungrig, säger Lisa Söderström.

Lisa Söderström, som forskat på undernäring hos äldre, är dietist och doktorand.Foto: Privat
Annons