Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först dagis - sedan rånförsök

27-åringen cyklade till dagis med dotterns jacka. Sedan tog han vägen förbi Bäckby torg och försökte råna banken med hjälp av en yxa.

Annons

27-åringens fälls mot sitt nekande för försök till rån. Västmanlands tingsrätt dömer honom till två års fängelse.

Det var den 12 oktober, vid lunchtid, som 27-åringen klev in på Swedbank på Bäckby torg med yxan i högsta hugg.

Han knuffade bort en kille i yngre tonåren för att komma fram till kassan. I kassan satt en relativt nyanställd som blev beordrad att öppna luckan. Den anställde gjorde som hanblev tillsagd och visade att det inte fanns några pengar att ta – enligt bankens rutiner får inga kontanter förvaras där.

27-åringen försvann då kvickt därifrån. Rånförsöket var över på 10-11 sekunder.

Flera vittnen såg hur mannen cyklade i väg samtidigt som han kastade av sig jackan, rånarluvan och handskarna. Han kastade också den kasse han tänkt ha pengarna i. För polisen var det bara att samla in bevismaterialet. Eftersom mannen är dömd sedan tidigare fanns hans dna-profil i registret.

Han greps odramatiskt på sin arbetsplats.

Under rättegången försökte 27-åringen skylla på sina yngre bröder, men tingsrätten gick på SKL:s, Statens kriminaltekniska laboratoriums, linje. Rånet kan inte ha utförts av någon annan än 27-åringen - någon enäggstvilling har han ju inte.

Den bankanställde chockades av rånförsöket. Han tvingades söka läkare och var sjukskriven i tio dagar. 27-åringen döms också att betala drygt 18 000 kronor i kränkningsersättning till den anställde.

Annons