Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvunna brevduvor från Västerås dök upp i en låda – i Vilhelmina

Förra veckan hittades en låda med brevduvor på en rastplats i en fjällby i Västerbotten. Det visade sig att fåglarna hade gjort en lång resa – de kunde spåras till en ägare i Västerås. Enligt Länsstyrelsen misstänker man att duvorna stulits.

Annons

En duva (arkivbild).

Tre fåglar som var ringmärkta kunde spåras till ägaren i Västerås som, enligt SVT, bekräftar att över hundra brevduvor försvunnit.

– De får släppa ut dem så får de flyga hem, säger ägaren till brevduvorna, som vill vara anonym, till Sveriges television.

Det var i slutet på förra veckan som duvorna hittades i fjällbyn Klimpfjäll i Vilhelmina kommun.

– Det blev ett ganska stort pådrag. Vi var i Stekenjokkområdet i andra ärenden så det var självklart att vi började spana, berättar naturbevakaren Håkan Berglund på Länsstyrelsen i Jämtland, till SVT.

Enligt Håkan Berglund fanns det misstanke om att duvorna kunde vara tänkta som åtel för rovfåglar. Därför larmade man polisen, som i fredags sökte i området där man ska ha följt en misstänkt bil upp på fjället.

– Utifrån vad jag fått veta finns det ingen misstänkt för brott för bilen vi trodde det var hade ingen koppling till fåglarna, säger Håkan Berglund.

Enligt Märta Varg, miljöåklagare i Östersund, pågår det ingen förundersökning kring händelsen.

Mer läsning

Annons