Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvärrad brist på familjeläkare

Bristen på familjeläkare kommer att bli värre om inget görs. Om tio år är fyra av tio läkare 65 år eller äldre.

Annons

Kjell Jansson som är familjeläkare i Surahammar tycker att det är hög tid att man gör något åt det bekymmersamma läget. Han har tagit reda på hur gamla länets 134 fast anställda familjeläkare är.

Det behövs redan i dag ytterligare 27 läkare. För att nå målet med högst 1500 patienter per läkare så skulle det behövas 47 läkare!

I år är 15 av dagens läkare 65 år eller äldre. På en tioårsperiod handlar det om sammanlagt 60 läkare, alltså 42 procent av hela kåren.

Att alla landsting har detta problem gör inte saken bättre. Det drabbar dessutom övrig sjukvård, primärvården kan avlasta sjukhusen.

Enligt Kjell Jansson måste man göra yrket mer attraktivt, bland annat höja statusen. De jobbar ofta ensamma och har högt arbetstempo.

Han föreslår ett listtak, det vill säga ett högsta antal listade patienter. Då behöver inte läkarna ta emot fler än de klarar av.

Att det inte finns någon forskningstradition bland familjeläkarna är en nackdel. Det skulle annars locka en del nyutbildade till yrket.

Enligt landstingsrådet Kenneth Östberg (S) behövs fler utbildningsplatser för att klara pensionsavgångarna.

Landstinget Västmanland försöker ragga unga svenskar som studerar till läkare i Polen. När man har haft kampanjer i Sverige har man fått kritik från andra landsting.

Det är inte aktuellt att införa listtak:

– Vi har ambitionen att inte låta läkarna ha för många listade patienter men patienterna måste få välja läkare.

Mer läsning

Annons