Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friades i tingsrätten efter olycka – men fälls av en oenig hovrätt

Västmanlands tingsrätt friade den 64-åriga kvinnan från brottet vållande till kroppsskada sedan hon varit inblandad i en trafikolycka där en cyklist blev påkörd. Men en oenig hovrätt fäller henne med röstsiffrorna 2-1.

Annons

Det var den 7 juni 2016 som olyckan inträffade . I korsningen Lugna gatan-Norrleden körde kvinnan bil då hon vid en obevakad cykelpassage krockade med en cyklist sedan hon passerat själva cirkulationsplatsen.

Cyklisten ådrog sig hjärnskakning, revbensbrott och sårskador vid olyckan och kvinnan åtalades för vållande till kroppsskada och brott mot trafikförordningen.

I februari i år friade Västmanlands tingsrätt kvinnan från brotten. I rättens eniga domslut framgick det att rätten ansåg att kvinnan varit "normalt aktsam" och rätten skrev att "Ett beteende som innefattar normal aktsamhet är normalt inte att betrakta som klandervärt".

Åklagaren överklagade till Svea hovrätt som nu gör en annorlunda bedömning.

Tingsrätten ansåg att det faktum att varken cyklisten eller bilisten såg varandra före krocken kunde tyda på att cyklisten kom ganska fort.

Hovrättens majoritet – två yrkesdomare (målet var inte stort nog för att även innefatta nämndemän) – anser att det faktum att kvinnan inte såg cyklisten måste ha berott på att hon inte varit normalt aktsam och hållit normal uppsikt.

Hon fälls därför till ansvar för brottet vållande till kroppsskada och dömer henne till 40 dagsböter à 70 kronor.

Rättens minoritet, en yrkesdomare, ansåg att kvinnan varit normalt aktsam och ville fria med samma motivering som tingsrätten.

Mer läsning

Annons