Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frias efter 10 år i fängelse

Västeråsaren som dömdes för att ha torterat och våldtagit sin dotter, har friats. "Det här beslutet har jag väntat på i 14 år," säger han när VLT har läst upp domen.

Annons
66-åringen är nu den person i Sverige som i modern tid suttit i fängelse längst på grund av en felaktig dom.

Den 66-årige västeråsaren som dömdes 2002 för att gång på gång brutalt ha våldtagit sin dotter frias, enligt Svea hovrätts dom i dag. 

- Det känns som en stor tegelsten har ramlat från mitt bröst. Det här beslutet har jag väntat på i 14 år. Det är en stor lättnad, säger 66-åringen till VLT som hälsade på hos mannen då beskedet kom.

När VLT läste upp beslutet kom tårarna. 66-åringen delar glädjen tillsammans med barn och barnbarn hemma i trädgården. Men dottern som anmälde honom är inte där, de har ingen kontakt i dag.

- Det blir inget stort firande men grillat med familjen. Vi är lite tagna, säger ett av de vuxna barnen. 

66-åringen är härmed den person i Sverige som i modern tid suttit i fängelse längst på grund av en felaktig dom. Nu kan han förvänta sig ett rekordstort skadestånd.

- För mig är pengarna inte det viktigaste, utan det är att ha blivit rentvådd. Tyvärr fick inte min fru uppleva det, hon dog när den första rättegången inleddes, säger han.

I maj 2013 beviljade Högsta domstolen mannen resning, han hade då sedan 2012 redan frigivits villkorligt sedan han avtjänat två tredjedelar av sitt 14-åriga straff, över tio år.

Här läser VLT:s reporter Ann-Sofie Sannemalm upp beslutet för 66-åringen.

Mer läsning

Annons