Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full rusning när studenter söker jobb

I går var det stundtals lång kö på arbetsförmedlingen när de nybakade studenterna skrev in sig i jakt på sommarjobb.

Annons
väntar på att ge sig ut i arbetslivet. Första vardagen efter studenten brukar betyda långa köer på arbetsförmedlingen. I går var inget undantag när Johanna Balk och flera hundra andra studenter kom för att skriva in sig.Foto: Per G Norén

18-åriga Johanna Balk sitter i väntrummet en trappa upp på arbetsförmedlingen. Hon tog studenten i torsdags och väntar på att få skriva in sig för att börja söka jobb.

– Intressant att bli vuxen. Första gången jag är här. Jag hoppas hitta ett jobb i sommar, vilket som helst, säger Johanna Balk.

Johanna behövde inte vänta särskilt länge under gårdagen. Värre var det för andra studenter. En del fick vänta i timmar på att få träffa en arbetsförmedlare.

– Vi räknar med 200–300 fler besökare än en vanlig måndag så det kan ju uppstå köer, säger Kauko Leppälä, chef på arbetsförmedlingen i Västerås.

– Så här brukar det se ut måndagen efter studenten. Tyvärr hade vi strul under morgonen när våra datasystem låg nere så en del har nog fått vänta längre än vanligt, säger Kauko Leppälä.

Om det brukar vara köer, hur har ni då förberett er?

– Vi tar emot studenterna i en separat del en trappa upp och har 15 extra arbetsförmedlare som bara tar hand om studentinskrivningarna.

Arbetsförmedlingen räknar med att rusningen håller i sig i dag, tisdag, och under onsdagen och har därför extra bemanning även de dagarna.

Mer läsning

Annons