Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fusk upptäcks oftare på MDH

Allt fler studenter på Mälardalens högskola stängs av på grund av fusk.

Annons

Fuskandet på landets högskolor har ökat markant sedan 2001. Antalet studenter som blivit föremål för en disciplinär åtgärd har ökat med cirka 522 procent, visar en ny sammanställning från Högskoleverket.

I de allra flesta fall handlar det om plagiering.

Mälardalens högskola är inte värst i Sverige, men nästan. Högskolan ligger tvåa i Högskoleverkets sammanställning, trots en minskning av antal ärenden sedan 2010.

Totalt fuskade 60 helårsstudenter, eller 0,75 procent, på MDH 2011. Nästan alla, 58 studenter, stängdes av från Högskolan. De resterande två fick en varning.

– Att antalet ärenden ökat sammanfaller med att vi jobbat väldigt mycket med det här, säger Johan Andersson, kanslichef för rektors kansli på MDH.

Ökningen av antalet ärenden behöver inte bero på att fler studenter fuskar. Johan Andersson gör klart att MDH har intensifierat sitt arbete med att upptäcka, anmäla och förebygga fusk.

Bland annat har lärare utbildats i hur examinationsuppgifter formuleras bäst för att undvika plagierade svar, samt hur plagieringsverktyget Urkund fungerar.

Det är en bild Högskoleverket känner igen.

– Mälardalens högskola har ett väldigt gediget arbete med att stävja plagiering. Jag har till och med bjudit in dem för att prata om deras arbete med detta, säger Pontus Kyrk, verksjurist på Högskoleverket.

Bara Blekinge tekniska högskola hade fler disciplinärenden under 2011. Där blev däremot bara hälften avstängda.

Fakta: Plagiatkontroll

Urkund är namnet på en svensk webbaserad tjänst för automatisk plagiatkontroll för gymnasieskolor, högskolor och universitet i Norden, Europa och övriga världen. Tjänsten togs först i bruk 2000 och har kommit att tillämpas av allt fler. SYstemet flaggar för likheter i texter som finns på nätet, i förlagsmaterial och i elevarbeten.

Mer läsning

Annons