Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra år efter dödolyckan till sjöss - nu åtalas vd:n

Den 31 oktober 2008 drunknade två män i Mälaren efter en båtfärd från Ridön. Nu åtalas männens arbetsgivare för att genom grovt arbetsmiljöbrott ha vållat männens död.

Annons

Samtidigt yrkar åklagaren på att företaget som anställde männen, Finnerödja Skogstjänst AB i Västra Götalands län, ska betala företagsbot på en och en halv miljon kronor.

Det blir alltså ett rättsligt efterspel för den svåra olyckan en höstmorgon år 2008 då en 19-årig yngling och en 60-årig man drunknade sedan deras arbetsbåt kapsejsat vid färd från Ridön till Fullerö brygga. Ännu en 19-årig yngling samt en 22-årig ung man överlevde olyckan.

Samtliga var anställda av det västsvenska företaget som fått i uppdrag av Sveaskog att sköta skogsarbete på Ridön. De tre yngre var anställda vid företaget, 60-åringen följde med för att laga mat, njuta av naturen samt hjälpa till med skötseln av en arbetsmaskin

.

Ingen av de fyra männen hade någon sjövana men förväntades dock använda en – i och för sig sjövärdig, har utredningen kommit fram till – arbetsbåt som ingen av männen hade vana vid att framföra. Detta fick åklagaren att åtala Finnerödja Skogstjänst vd eftersom han inte riskbedömt båttransporterna och inte sett till att någon med sjö- och båtvana framförde båten.

Eller kanske rättare sagt; såg till att båten inte användes just då. För visserligen var båten i sig sjövärdig – men den borde inte ha använts i den väderlek som rådde, anser åklagaren.

Det är ännu inte klart när rättegång hålls vid Västmanlands tingsrätt.

Mer läsning

Annons