Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyrverkeri – bådehatat och älskat

Nyårsafton är snart här igen och med den de älskade och hatade fyrverkerierna.

Annons

Många hundägare med hundar, som är rädda för höga skarpa ljud, flyr storstäderna på nyårsaftonen för att deras små älsklingar är rädda för alla fyrverkeriljud.

– Om man behöver ge sin hund lugnande så måste en veterinär först lyssna på hjärtat. Många av de här medlen påverkar blodtrycket och då vill man veta att hjärtat är utan anmärkning innan man ger lugnande medel, säger Katinka Odelius, veterinär på Djurkliniken i Västerås.

Beroende på graden av besvär finns det också flera olika typer av medel att få, men man börjar oftast med det medel som ger minst påverkan och sedan ökar man på tills man fått rätt effekt.

– Vet man att man har en hund som är rädd så är det viktigt att man själv inte hetsar upp sig och ömkar och tröstar hunden, för då förstärker man rädslan. Man ska försöka vara som vanligt, säger Katinka Odelius.

Hon berättar också att det finns cd-skivor med starka ljud man kan köpa för att vänja hunden successivt.

– Man börjar lyssna på väldig låg volym och det kanske man får göra i flera veckor, så det är kanske inget man kan göra just nu.

Det är många hundägare som söker upp veterinärer just nu för att kunna ge sina hundar lugnande medel. Men det finns även hjälp att köpa både på apotek och hos veterinärer. Det kallas för DAP och finns både som halsband som avger lugnande feromoner/luktämnen och som en kontakt man kan sätta in i ett eluttag för att avge samma ämnen.

Sedan finns det ett preparat som heter Silitene som innehåller ett ämne som även finns i bröstmjölk som också har en lugnande effekt och kan köpas på djurkliniker.

Finns det något sätt man kan förebygga att hundar blir rädda för skott?

– Oftast blir de rädda om ingen är förberedd och hunden ser att husse och matte blir rädda. Då förstärker de den känslan hos hunden när de försöker trösta genom att säga ”åh, det är ingen fara” och klappa den. Då tror hunden att det verkligen är något farligt, säger Katinka Odelius.

Det finns även hundar som aldrig varit skotträdda tidigare, men som råkar ut för något, till exempel att barn slänger smällare eller annat som låter alldeles intill hunden. Det kan starta en skotträdsla svår att bota.

– Där vore det bra om föräldrar kan ta sitt ansvar och förklara för sina barn att man inte slänger vare sig raketer eller smällare mot djur, säger Katinka Odelius.

Vi kan alla hjälpas åt att göra nyårsaftonen bättre för djuren om alla följer de regler som finns för fyrverkerier. I Västerås är det i vanliga fall inte tillåtet att använda fyrverkerier utan polistillstånd – men på nyårsafton, påsk-afton och valborgsmässo-afton görs ett undantag.

Mellan klockan 15 och 03 krävs det då inget tillstånd från polismyndigheten för att få använda pyrotekniska varor. Med det menas bland annat raketer och fyrverkeribomber.

Råd för säkrare fyrverkeri

* Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.

*Ta god tid på dig. Förbered ditt fyrverkeri i god tid.

*Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör ­inte ihop.

*Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.

*Håll aldrig en fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

*Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.

*Håll dig på ett behörigt säker­hetsavstånd enligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det. 

* Vänta 10–20 minuter med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det. Många allvarliga olyckor inträffar när man försöker tända om pjäsen som slocknat. Lämna tillbaka pjäserna till säljaren.

* Tänk på riskerna. Fyrverkerier kan orsaka bränder eller andra skador.

Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Källa: www.dinsakerhet.se

Mer läsning

Annons