Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gå inte på kontokortsbluffen

Internetbedragarna blir allt smartare. Det har flera västeråsare märkt under den senaste tiden. Just nu har bedragare siktat in sig på kunder på köp- och säljsajten Blocket.

Annons

Västeråsaren Menhel Azis gick inte på bluffen, trots att den var ganska skickligt gjord.

Enligt mejlet hade Menhel debiterats 165 kronor för mycket i samband med en affär på Blocket. För att få tillbaka pengarna sades det att han måste lämna ut sina kontokortsuppgifter. Via en länk försökte sedan bedragarna lura in sitt offer på en falsk sida.

– Men VLT har ju skrivit tidigare om att man ska vara försiktig med att lämna ut sina kontokortsuppgifter. Jag förstod att det var en bluff, säger Menhel Aziz.

Och det var tur. Bedragarna frågade efter alla kortuppgifter, inklusive CVC-koden (som har tre eller fyra siffror). Med hjälp av CVC-koden kan vem som helst köpa saker på nätet och betala med stulna kontokortsuppgifter.

Menhel Aziz vill nu varna andra.

Tidigare bedrägeriförsök har varit ganska taffligt utförda. Den e-post som Menhel fick ta emot var bättre skriven och bedragarna har dessutom kopierat Blockets vinjetter och färger på den falska sidan.

Men VLT:s reporter såg genast några varningstecken på den falska hemsidan. Dels särskriver bedragarna några centrala ord, något som Blockets tjänstemän troligen aldrig skulle ha gjort. Dels har den falska sidan en lite annorlunda nätadress med ett bindestreck i adressen.

Även Blocket.se varnar nu för bedrägeriförsöken.

Mer läsning

Annons