Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gapet hjälper anhöriga

Västerås stad introducerar det sociala nätverket Gapet. Tanken är att ge anhöriga till äldre, långtidssjuka eller funktionsnedsatta möjlighet att mötas och dela erfarenheter.

Annons

I kväll hålls det en informationsträff om Gapet för anhöriga på Herrgärdets servicehus. Gustaf Cavalli som är en av initiativtagarna berättar om bakgrunden till nätverket och visar på en dator hur det fungerar.

För att vara medlem i Gapet måste en person vara behörig, vilket intresserade anhöriga får hjälp med redan i kväll.

– Sen kommer det finnas kontaktpersoner och vi kommer försöka gå ut med information till exempelvis kuratorer och sjuksköterskor på gymnasieskolor, säger Mona Eriksson, anhörigkonsulent i Västerås Stad.

För att räknas som anhörig måste personen vara över 16 år och hjälpa eller finns som stöd för någon äldre, långtidssjuk eller funktionsnedsatt.

– Det behöver inte vara någon med blodsband, utan det kan vara en nära vän eller granne. Det är bara anhöriga som får behörighet att gå in på Gapet därför vet man att de andra som finns där är i samma situation eller kan relatera till den, säger Mona Eriksson.

Västerås stad är den tredje kommunen som introducerar Gapet. Nätverket finns redan i Karlstad och Forshaga kommun.

– Det finns ett behov av det här. Man kan läsa om sjukdomar på nätet, men inte prata om det känslomässigt, säger Maria Eriksson.

Anledningen till att Gapet får genomslagskraft i kommunerna är bland annat ändringen i socialtjänstlagen som i dag säger att kommunen ska erbjuda stöd till anhöriga.

Mer läsning

Annons