Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gick på begravning - förlorade a-kassa

Justitieombudsmannen kritiserar arbetsförmedlingen i Västerås. JO klagar på slarv i samband med att en arbetslös västeråsare blev av med a-kasse-ersättningen när han gick på begravning.

Annons

Det betyder inte att västeråsaren får tillbaka den förlorade ersättningen. Det är inte tillåtet att gå på begravning och samtidigt ha a-kassa. Däremot ska arbetsförmedlingen inte slarva när det ska antecknas vad som sagts i telefonsamtal, anser JO.

Anmälaren, som vill vara anonym, är glad över att JO gav honom rätt, och sörjer inte de uteblivna pengarna.

– Det handlar ju bara om någon dags ersättning. Det är principen det gäller, inte pengar, säger västeråsaren.

Enligt anmälaren gick det till så här: Han var kallad till arbetsförmedlingen, men måste i stället gå på begravning. Därför ringde han till arbetsförmedlingen och anmälde förhinder. Han säger vidare att personen som svarade uppgav att västeråsaren inte skulle få ersättningen indragen.

Men en tid därefter fick han veta att han fått a-kassan indragen i alla fall. Vidare ska han inte ha fått någon information om hur beslutet överklagas, bara att han gärna kunde framföra klagomål via arbetsförmedlingens blogg.

Det blev en JO-anmälan.

När arbetsförmedlingens tjänstemän skulle svara på kritiken hittades ingen anteckning om vad som exakt hade sagts när västeråsaren ringde. Saken utreddes inte heller internt.

Slarv, anser JO.

Västeråsaren har inga planer att gå vidare med saken.

– Det får räcka med att JO gav mig rätt.

Annons