Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grabbarna kör oftare på fyllan

Unga killar är mer riskbenägna när det gäller att köra alkoholpåverkade.

Annons

Det är de unga männen mellan 18-34 år som i nio fall av tio tar bilen på fyllan. De visar flera djupstudier som Trafikverket gjort av dödsolyckor där föraren hade minst 0.2 promille alkohol i blodet.

–  Vi måste förändra attityden hos unga män, alkohol och bilkörning fungerar inte, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.

Under sommarmånaderna sker en fördubbling av antalet rattfylleribrott. Det är också dubbelt så många alkoholpåverkade förare som dör under sommaren jämfört med resten av året.

För att stävja de alkoholrelaterade brotten kommer polisen under perioden 4-10 juni att utöka antalet kontroller.

–  En viktig faktor vid rattfylleri är, förutom rattfylleristen själv, personerna i omgivningen runt den som ska köra. Alla som ser och vet om att den som har bilen med sig och dricker alkohol har också ett ansvar och bör reagera och helst även agera, säger kommissarie Jörgen Bergfasth, chef för Trafikpolisen i Västmanland.

Alkoholpåverkade

Under åren 2005-2010 omkom 292 förare i alkoholrelaterade olyckor. 93 procent var män.  Av de 238 förare som hade över 1.0 promille alkohol i blodet var 222 män. Nästan hälften var i åldern 18-34 år.

Annons