Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannarna klagade på hennes rop på hjälp - nu ska hon vräkas

Natten till söndag blev den 22-åriga kvinnan utsatt för ett strypförsök av sin ex-pojkvän. Nu har hon blivit uppsagd från sin lägenhet sedan grannarna klagat på hennes skrik.

Annons
Den 22-åriga kvinnan skrek för sitt liv när hon blev misshandlad av sin pojkvän.

– Jag skrek för mitt liv. Jag kastade saker, porslin och allt möjligt, för att rädda mig själv. Vad skulle jag ha gjort? Legat ner och varit tyst? Då hade jag inte levt i dag, säger hon.

Kvinnan har bott i sin lägenhet i ett år. I augusti träffade hon den 27-årige mannen och det var då problemen började.

– Han var kontrollerande, kunde skifta i humöret på en sekund, från att ha varit kärleksfull till galen av ilska. Jag fick inte göra någonting, inte träffa mina vänner eller min familj, inte gå ut, inte heller se på vilka tv-program jag ville, berättar kvinnan.

Det blev bråk och polisen har tidigare larmats till lägenheten.

Kvinnan har också fått två varningar tidigare av hyresvärden på grund av just bråk och skrik.

Uppsägningen borde inte ha kommit som en överraskning för dig?

– Nej, men det känns så orättvist. Jag har skrikit för att få hjälp. Ibland har jag släppt in honom för att han inte skulle stå i trapphuset och banka och störa grannarna. Nu har jag i alla fall ansökt om kontaktförbud.

Hyresvärden Bostjärnan anser att de inte kunnat agera på annat sätt.

– Hon har stört sina grannar mer än vad man kan tolerera. Och när andra boende hör av sig och vill flytta på grund av en viss granne måste vi som seriös hyresvärd agera, säger Tomas Jansson, vd för Bostjärnans Förvaltnings AB.

Hon säger att hon skrikit för att rädda sitt eget liv?

– Jag känner inte till hennes bakgrund. Det är jättetragiskt det du berättar men när både polis och Securitas kallas dit på grund av bråk måste vi göra vad som anstår oss gentemot de hyresgäster som faktiskt tröttnat på återkommande störningar, säger Tomas Jansson.

Tvisten mellan den 22- åriga kvinnan och Bostjärnan kommer nu att prövas av Hyresnämnden.

Som hyresgäst är man enligt hyreslagen skyldig att hålla lägenheten i gott skick men också ha tillsyn över vilka som besöker den.

I juni 2012 vräktes en kvinna från sin lägenhet i Göteborg sedan hon blivit misshandlad av sin pojkvän. Hyresnämnden ansåg att hon skulle vräkas eftersom hon stört sina grannar.

27-åringen greps och anhölls misstänkt för försök till dråp. I tisdags släppte han av åklagare, och under utredningens gång har åklagaren rubricerat om ärendet till misshandel.

Kammaråklagare Johan Fahlander säger att det inte fanns tillräckliga skäl att hålla honom inlåst.

– Utifrån min bedömning av utredningsmaterialet valde jag att släppa honom. Men vad det rör sig om kan jag inte gå in på eftersom det är sekretess.

Är han fortfarande misstänkt?

– Ja, det pågår fortfarande en förundersökning mot honom, säger Fahlander.

Annons