Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruppboende för stort

Annons

En planerad gruppbostad på Lillhamra har rört upp känslor. Handikapporganisationer kritiserar kommunen för att klämma in för många lägenheter i de boenden som byggs.

Den nya gruppbostaden på Lillhamra är tänkt för människor med autism/utvecklingsstörning som även är rörelsehindrade eller har annan tilläggsproblematik. Sex lägenheter planeras vilket är det vanliga när kommunen bygger gruppbostäder av det här slaget.

– Det har blivit standard att bygga så överallt. Men när allt fler har flera diagnoser så blir det problem att placera sex personer tillsammans som kanske inte alls passar ihop, säger Margareta Hallner, ordförande i VHS, Västerås Handikapporganisationers Sam-arbetsråd.

Få lägenheter i en gruppbostad är viktigt för att den som bor där ska känna sig trygg menar VHS. Man stöder sig på socialstyrelsen som rekommenderar tre till fem boenden i varje gruppboende. Organisationen har påpekat det här flera gånger hos ansvariga politiker men hittills utan resultat.

– Vi tolkar inte det som ett hinder för att ha sex lägen-heter. Socialstyrelsen skriver att ytterligare någon boende bör kunna accepteras under förutsättning att samtliga boende tillförsäkras goda levnadsvillkor. Det anser vi att vi gör och därför kan vi bygga sex lägenheter, säger Carl-Johan Norström, ordförande i nämnden för funktionshindrade.

Är det en ekonomisk fråga?

– Nej, det är det inte. Vi tycker att det är lämpligt och praktiskt att bygga så här. Så ser det ut i nuläget i alla fall men vi är flexibla, säger Carl-Johan Norström.

Annons