Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldet blir till stora pengar

Just nu kommer många privatpersoner till guldsmedsbutiker för att sälja guldsmycken, som de haft liggande i byrålådorna. Anledningen är att det betalas extra bra för guld.

Annons

I butiken Västerås Guld har ägaren Benjamin Kartal den senaste veckan märkt en stadig ökning av kunder som kommer in för att sälja guldkedjor, medaljonger och ringar. I dag betalar butiken 220 kronor per gram för 18 karats skrotguld, som bearbetat guld kallas.

– Vi köper skrotguld hela året, men nu är priset särskilt högt. För sex år sedan betalade vi 50 kronor grammet för 18 karat, för ett halvår sedan 150 kronor, säger han.

Medan VLT är i butiken kommer det in en kund med ett par tunna guldkedjor, ett kors och en liten bit av en bismarklänk. Kunden som inte vill vara med på bild eller med namn, berättar att hon har städat sitt sovrum och upptäckte smyckena hon glömt bort i en låda.

Efter att ha undersökt guldet noga väger Benjamin hennes fynd. För de 10,6 grammen får kunden drygt två tusen kronor.

– Vi begär alltid legitimation och skickar en kopia av kvittot med namnet till polisen. Dessutom sparar vi guldet en månad innan vi säljer det eller smälter ner det och gör nya smycken, säger Benjamin.

Mikael Thors, ägare av Pantbanken, säger att han redan för ett halvår sedan märkte en tydligt ökning av kunder som vill belåna sitt skrotguld.

– Vi betalar 185 kronor per gram, men vi försöker lägga upp ett kortlån i stället för att köpa guldet, säger han.

Mer läsning

Annons