Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieelev vred om lärares arm efter bråk om körkort

Gymnasieeleven lämnade in ett körkort utställt på en annan person som pant för att få ut en kortlek. När en kvinnlig lärare konfronterade honom och vägrade lämna tillbaka det blev han aggressiv och våldsam. 18-åringen har nu dömts för bland annat misshandel.

Annons

Den 18-årige mannen var i februari i år elev på en gymnasieskola i Västerås. Han ville spela kort tillsammans med en skolkamrat och lämnade därför ifrån sig ett körkort som pant för att få ut en kortlek att spela med. Men körkortet var inte utställt på 18-åringen utan på en person i Göteborg, varför en kvinnlig lärare tog hand om det och bad att få tala med honom.

Läs också: Elev misshandlad under idrottslektion

När den unge mannen insåg att läraren inte tänkte lämna tillbaka körkortet blev han mycket arg och försökte återta det genom att bland annat klämma åt runt hennes hand och vrida om armen på henne. Läraren har berättat att hon fick ont och behövde uppsöka läkare efteråt, dessutom upplevde hon situationen som kränkande och obehaglig.

Dagen efter incidenten på skolan greps 18-åringen efter att han uppträtt påverkat i varuhuset Punkt i centrala Västerås. En analys av hans urin visade att mannen vid tillfället haft tetrahydrocannabinol och Nordazepam, som är narkotika, i blodet.

Läs också: 18-åring höggs med tapetkniv på gymnasieskola

18-åringen åtalades senare för misshandel av normalgraden och ringa narkotikabrott. Den utsatta läraren krävde även ett skadestånd av honom på 5 000 kronor. Han nekade till brott.

I domen skriver Västmanlands tingsrätt att 18-åringen ska dömas för ringa misshandel, detta eftersom man slår fast att han inte varit ute efter att misshandla läraren, utan att återfå körkortet. Att smärtan som läraren upplevde sannolikt förvärrades av att hon "spände och rörde sig samt försökte komma loss från NN:s grepp" talar ytterligare för att misshandeln ska bedömas som ringa, resonerar tingsrätten. Läraren får heller inget skadestånd, detta eftersom det i regel inte betalas ut något skadestånd vid ringa misshandel.

Läs också: Polisen ryckte ut efter bråk med kniv på skola

18-åringen döms alltså till slut för ringa misshandel och ringa narkotikabrott till 70 dagsböter á 50 kronor, alltså 3 500 kronor.

Mer läsning

Annons