Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieskola hotas av vite på 700 000 kronor

Den fristående gymnasieskolan Praktiska i Västerås, med 153 elever, måste skärpa sig – eller betala 700 000 kronor i vite. Det kräver Skolinspektionen.

Annons

Skolan har inspekterats flera gånger och fått flera påpekanden om brister. Skolinspektionen konstaterar, efter senaste besöket i april i år, att en hel del har åtgärdats – men inte allt.

1. Elever får inte särskilt stöd i den omfattning som de behöver för att nå målen.

2. Kvalitetsarbetet sköts inte enligt kraven. Skolan har analyserat resultat på individnivå och inte övergripande. Under de senaste fem åren har till exempel flickornas resultat legat över genomsnittet för landet medan pojkarnas i stället har legat under snittet.

– Det är stora skillnader redan när de börjar och det följer med. Tjejer söker program som frisör, som kräver höga betyg. För exempelvis låssmed krävs inte mycket, säger rektor Peter Norstedt.

3. Praktiken på arbetsplatser följs inte upp tillräckligt. Det har särskilt drabbat elever på skolans el- och energiprogram samt VVS- och fastighetsprogram.

Om inte skolan rättar till bristerna senast 30 september i år krävs vite på 700 000.

– Vite blir inte aktuellt. Vi hinner rätta till brister och Skolinspektionen är välkommen hit , säger rektorn.

Praktiska har 38 gymnasieskolor i Sverige. Fyra av dem har tidigare fått föreläggande om vite på sammanlagt 2,2 miljoner.

Mer läsning

Annons