Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haddad nöjd – men vill stänga skolan

Folkpartistiske riksdagsledamoten Roger Haddad, Västerås, anser att det var viktigt att den uppmärksammade misshandeln på Lundsbergs internatskola innebär påföljder.

Annons

I går, fredag, dömde Karlstads tingsrätt två av eleverna för vållande till kroppsskada, de döms till dagsböter och ska dessutom betala skadestånd på 20000 kronor till den 14-årige elev som brändes med strykjärn.

Det var de två eleverna som utfört den faktiska gärningen som dömdes. De övriga sju eleverna liksom elevhemsföreståndaren frikänns helt. De två dömda frikänns även för olaga hot.

Roger Haddad, som är ledamot i riksdagens utbildningsutskott och partikollega med ansvarig minister Jan Björklund, var tidigt ute och kritiserade skolan, dess ledning och förhållandena på skolan där bland annat pennalism mellan elever fått fortgå.

– Rektorn och styrelsen har fått gå, lika viktigt är att elever som begår brott får sitt straff, säger Roger Haddad.

Men Haddad har också krävt att den kända internatskolan stängs, på det sätt Skolinspektionen beslutat men som förvaltningsdomstolar underkänt.

– Som en konsekvens av dessa händelser har vi också aviserat en ändring i skollagen som tydligt pekar ut rektor som ytterst ansvarig för hela verksamheten, exempelvis ett boende vid ett riksinternat. Men också att Skolinspektionen har en självklar tillsynsmöjlighet.

Mer läsning

Annons