Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där...

… dr Cecilia Åslund, forskare vid Centrum för klinisk forskning, CKF. Du har fått ett anslag om 1,4 miljoner kronor, hur känns det?

Annons

-Det är väldigt roligt, det är ett väldigt stort erkännande att det finns andra som tycker att det här är intressant. Det ska bli jättekul att vidareutveckla det här. Jag disputerade förra året så det här anslaget är ett post-doc anslag som gör att jag kan fortsätta med det här på heltid i 2 år så det är kul.

Vad är det egentligen du gör?

-Jag forskar om social status och skamupplevelser kopplad till ungdomars hälsa. Det finns stora möjligheter att utveckla det här vidare.

Varför just social status?

-Jag tycker att det är väldigt intressant med social status. Människor är känsliga för status, ämnet har uppmärksammats på senare år, främst i England. Det är en otrolig skillnad mellan olika statusgrupper. Jag ville titta på hur det fungerade för ungdomar.

Nu kommer Cecilia Åslund att fortsätta sin forskning om social status men hon kommer även att titta närmare på socialt kapital. Socialt kapital handlar om sammanhållning i ett samhälle, ett grannskap, en stad eller ett land. Det har visat sig att lågt socialt kapital ökar brottslighet, ohälsa och en känsla av otrygghet. Högt socialt kapital ger ökat välmående. Cecilia Åslund förklarar att Sverige, med sin någorlunda jämna inkomstnivå, har ett rätt högt socialt kapital. Medan England, där inkomstnivåerna skiftar betydligt mer, har ett lågt socialt kapital.

Annons