Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han har näst bäst betalt i landet

Västerås har Sveriges näst bäst betalda stadsdirektör. Det är priset man får betala för att få den man vill ha, enligt kommunalrådet Ulla Persson (S).

Annons
Välbetald. Bo Dahllöf har näst högst lön bland Sveriges kommunchefer.

När Monica Eriksson självmant avgick som stadsdirektör 30 april 2012 hade hon en månadslön på 98 050 kronor. Bo Dahllöf, som rekryterades som ny stadsdirektör från och med förra årsskiftet, fick 130 000 kronor i månadslön trots att arbetsuppgifterna och ansvaret är desamma. Bara Stockholms stads högsta chef tjänar mer av Sveriges kommunchefer.

Kommunalrådet Ulla Persson satt med och förhandlade fram lönen för Bo Dahllöf och håller med om att den är hög.

– Det är en hiskelig massa pengar. Men av alla sökande var det han som hade klart bäst kvalifikationer. Vi ville ha honom.

Bo Dahllöf – som tidigare jobbat i Västerås, bland annat som chef för Proaros – kom från en anställning som regiondirektör på Gotland och hade 130 000 i månadslön. Han var vid tillfället på väg att bli regiondirektör i Skåne och få en löneökning på 20 000 kronor men valde till slut Västerås.

– Han sa att han inte ville gå under sin dåvarande lön på Gotland. Vi hade ett tak på 130 000 kronor och där landade vi, säger Ulla Persson.

Bo Dahllöf själv vill inte kommentera sin egen lön.

– Det går inte att värdera och generellt finns ingen rättvisa i lönebilden. Flera faktorer spelar in när man ska bestämma en lön och en av dem stör nog rättvisan

och det är hur svårrekryterad man är, säger han.

Mer läsning

Annons