Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är det stängt till nästa år

Lång julhelg och många vardagar som blir röda i kalendern. Då är det också stängt mer än vanligt på vårdcentralerna. Värst är det i Skultuna där familjeläkarmottagningen inte öppnar igen förrän nästa år.

Annons
Inte julöppet på Skultuna vårdcentral. Maj-Britt Andersson gillar inte att vårdcentralen i Skultuna har stängt för julen redan från i dag, måndag.

 – Det är åt helsike. Jag kan förflytta mig med bil men många äldre och unga med för den delen är beroende av att ha vårdcentralen nära, säger Roland Granlund som är och kollar sin diabetes en av de sista dagarna innan Skultuna vårdcentral stänger inför jul och nyår.

– Tur att Apoteket har lite öppet i alla fall. Men att de stänger helt i jul är inte bra, säger Maj-Britt Andersson på väg in för att träffa sin läkare.

Från i dag, måndag, har Skultuna stängt och helguppehållet är i år tre veckor mot normalt två vid jul.

– Skultuna och Oxbacken är numera ihopslagna och då drar man ned på personal som i alla verksamheter i det läget. Vi klarar inte att täcka med personal i Skultuna under julen. De tre läkare som är i tjänst placeras på Oxbacken, säger Heike Nykvist, chef för Skultuna och Oxbackens vårdcentral.

Men blir inte det väl långt för patienterna att ta sig till Oxbacken i stället?

– Det är 16 kilometer. Det tycker inte jag är så långt. Inte om du jämför med hur det ser ut på andra orter. Men är du van att ha nära så är det klart att det känns långt, särskilt för många äldre, säger Heike Nykvist.

Övriga vårdcentraler i Västerås har öppet som vanligt alla vardagar fram till jul samt klämdagarna under julhelgen. Däremot är det stängt julafton, nyårsafton och alla röda dagar samt helgerna som vanligt.

När vårdcentralerna har stängt är det i stället jourcentralen på Oxbacken som får rycka in.

– Man tar sådant som är akut, som inte kan vänta tills vårdcentralen är öppen. Återbesök och årskontroller tar man inte, säger Ewa Göransson på Vårdval Västmanland.

Vad gör man då om det är en röd dag och man blir sjuk?

– Då kontaktar man först 1177. Man ringer dit och får tala med en sjuksköterska som gör en medicinsk bedömning. Antingen räcker det med egenvård hemma med exempelvis alvedon, nässpray och rikligt med dryck. Eller så har du behov av läkarvård och då blir du hänvisad och får en tid hos jourcentralen, säger Ewa Göransson.

På jourcentralen har uppladdningen inför julhelgen redan satt i gång. En vanlig helg kan det komma 45–70 patienter på en dag. Under julhelgen räknar man med ytterligare 30–40 patienter dagligen. Därför beställs mer mediciner och det finns extrapersonal redo att rycka in om det skulle bli många sjuka och ett hårt tryck på Oxbacken.

– Vi kan aldrig säga att det är fullt. Det är upp till oss att vi får in den bemanning som behövs, säger Maria Frisk Tiston, chef över jourcentralerna i Västmanland.

Helke Nykvist, chef för Skultuna vårdcentral.

Så stänger vårdcentralerna i jul

Landstingets och de privata vårdcentralerna i Västerås är stängda julafton, juldagen, annandagen, nyårsafton, nyårsdagen, Trettondag jul (6 januari) samt lördag-söndag som vanligt. Öppet 23, 27 och 30 december, liksom 2-3 januari. Undantaget Skultuna vårdcentral som har stängt hela den här veckan och nästa samt första veckan nästa år.

Jourcentralen på Repslagargatan 3 i Oxbackens centrum har öppet 9-23 de dagar vårdcentralerna har stängt.

1177 är öppet 24 timmar om dygnet alla dagar i veckan. För sjukvårdsrådgivning. Finns även på nätet www.1177.se med fakta och råd om förkylningar, halsfluss, barnrelaterade sjukdomar bland mycket annat.

Mer läsning

Annons