Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är skolorna där det blir fullt hus

Thorén Business School är ett av två tydliga exempel på friskolor som i stället för lediga platser har kö. Det andra är som vanligt ABB-gymnasiet.

Annons
Studiebesök i nya lokaler. I påsk ska TBS enligt planen flytta in i Postgallerian. Herman Larsen, Cassandra Svensson, rektorn Catarina Altblom och mentorn på ekonomiprogrammet och försteläraren Jonatan Engström diskuterar vid det som ska bli biblioteket. Längre in i lokalerna kommer en annan gren av Thoréngruppens verksamhet, vuxenutbildningen, att förse skolan med ett eget fik.

TBS är bara två år gammal i Västerås, den här terminen finns bara ettor och tvåor på skolan. I höst växer skolan med 50 procent till omkring 250 elever, och där ligger taket, enligt rektorn Catarina Altblom.

– Jag tycker det ligger ett värde i att känna igen alla elever, veta vad de heter.

Det där är en beskrivning som får stöd av andraårseleverna Cassandra Svensson och Herman Larsen: ”Det är skönt med en liten skola”.

– Och så letade jag efter en skola som erbjuder något mer än bara sitta och plugga, säger Herman.

För Cassandra innebär hennes skolval en stor uppoffring. Hon bor i Smedjebacken och tillbringar fyra timmar varje dag med att tågpendla.

– Men det är inget jag har ångrat. Utbudet hemma är inte så stort.

Vi befinner oss inte i skolans nuvarande lokaler på Smedjegatan mitt emot Igor, utan i de kommande, i Postgallerian, som fortfarande är en byggarbetsplats.

– Äntligen skollokaler anpassade efter pedagogiken och inte tvärtom, säger den påtagligt stolta rektorn och visar på en aula med ljusinsläpp från taket, lektionssalar med glasväggar och ett stort ”businesslabb”, öppna arbetsytor som ska ”likna näringslivet”.

Hon säger att konkurrensen gymnasieskolorna emellan är bland de värsta i Norden i Västerås, men menar att TBS svarar mot ett behov av affärsinriktad gymnasieskola, ett kvitto på att Västerås inte bara är en industristad.

Thorén Business School

I Västerås: Ekonomi-, samhäll- och naturprogram med affärsinriktning.

Elever: Just nu cirka 160 i ettan och tvåan, i höst närmare 250 i tre årskurser.

Ägare: Thoréngruppen med säte i Umeå, grundad 1999. Har drygt 400 anställda och omsätter knappt en halv miljard. Gjorde senaste verksamhetsåret en vinst på 29 miljoner. Äger också Yrkesgymnasiet som finns i Västerås.

Källa: TBS och allabolag.se

Mer läsning

Annons