Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här snattas det mest i Västerås

3,6 snatterier per dag. Så såg det ut förra året i Västerås. Värst drabbade är bensinmackar och butiker på Erikslund.

Annons

1340 stycken. Så många anmälningar om snatteri registrerade polisen under 2011. Det tycks inte vara något speciellt som snattarna riktar in sig på. Allt från bensin och mat till elektronik och kläder säljs i de butiker som drabbas.

I statistiken är stora butiker på köpområdena runt stan framträdande. Per Wideberg, biträdande närpolischef, tror att mycket beror på att bevakningen i större affärer inte räcker till.

– Det finns större möjligheter att stjäla någonting i smyg i stora affärer.

Angående så kallade bensinsmitningar har Per Wideberg ett konkret förslag på hur de kan minskas.

– Om man en gång för alla vill komma tillrätta med bensinsmitningarna kan man hålla pumparna stängda så att den som vill tanka får gå in och legitimera sig före tankningen.

Även om bensinstationer och Västerås yttre köpområden märks mest i snatteristatistiken är den mest drabbade gatan Vasagatan, med bland annat flera av stadsgalleriorna. Totalt anmäldes 192 snatterier på gatan under 2011.

Brottet snatteri innebär att värdet på stöldgodset är 1 000 kronor eller mindre. I de flesta fall utreder polisen brottet på plats. Den misstänkta snattaren grips i stort sett bara då polisen tror att det finns stor risk för att den misstänkta ska snatta på nytt. Straffet för snatteri är böter eller fängelse i högst sex månader.

Mer läsning

Annons