Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Havererad sophämtning– påsberget bara växer

Sopberget växer på Liegatan och grannarna är förargade. Den nya entreprenören Samtek har haft stora problem under uppstarten.

Annons
Trist syn. Rebecka Gustafsson passerar soptunnan utanför huset där hon bor. Under de senaste dagarna har sophögarna vuxit i kvarteret.

Västerås. De gröna behållarna på Liegatan på Hammarby är så fyllda att luckan inte går att stänga. På flera ställen står påsarna på hög nedanför.

– Det har varit så här i en vecka ungefär. Det ser faktiskt ganska illa ut, säger Rebecka Gustafsson medan hunden Milla nosar på påsarna.

De bor i ett av de vita radhusen. Grannen Evald Westberg är påtagligt upprörd. Han har bott här i 14 år och aldrig varit med om något liknande.

– Det ser ju för jävligt ut nu. Snart börjar fåglarna hacka i det också. Något måste ju ha hänt, säger han och ställer ner sin soppåse bland de andra på marken.

Han går bort till nästa huslänga där George Dutchevici bor. Han sitter i styrelsen för Liegatans samfällighetsförening. George Dutchevici förklarar att föreningens ordförande kontaktade kommunen i onsdags och bad dem skicka en sopbil bums.

– De lovade att någon skulle komma och hämta soporna ”snarast”, säger han och spanar bortåt vägen.

Ännu har inget hänt.

– Det börjar bli riktigt mycket nu, säger Evald Westberg.

– Det kan ha blivit något missförstånd, säger Georg Dutchevici.

Enligt Hernan Saavedra, platschef för Samteks region väst, har företaget fått betydligt mer att göra under sin första vecka än vad de var förberedda på. I stället för en – två hämtningar per dag har de haft tre–fyra.

– Det har varit en hel del översopor, alltså sopor som lämnats kvar från den förra entreprenören. Jag undrar varför man inte lämnade över på ett bättre sätt, säger han.

Förutom att sophämtarna har haft svårt att hitta och åkt på dubbla turer, har sopkärlen inte alltid stått på de adresser som angetts. Ing-Britt Klang, boende på Ås- gatan, berättar att hon mötte två ”dödströtta” sophämtare vid sin gata i onsdags kväll.

– De försökte hitta våra sopkärl och hade en tjock bunt papper som var så gamla att ingenting stämde längre. Vi har fått nya kärl som står på gården. Dem hämtar man med en helt annan bil.

Över Liegatan lägger sig torsdagsskymningen och ingen sopbil har synts till. På eftermiddagen ringer Samteks Marcus Ramming, projektansvarig för uppstarten, och ger förklaringen:

– Vi har tappat bort en nyckel. Sopkärlen skulle ha tömts i tisdags men nyckeln har kommit bort. Vi tror att vi har hittat den nu, men vi har inte hunnit testa den än.

Han säger att han inte vill skylla ifrån sig men ge en förklaring:

– Killarna är ganska stressade nu.

– Kommunen har väl valt det som är billigast, säger George Dutchevici.

Hur fungerar sophämtningen hos dig? Hör av dig på mejl till Hur fungerar sophämtningen hos dig? Hör av dig på mejl till [email protected] eller ring 19 92 77. eller ring 19 92 77.

Tittar ut. Sopkärlen är sprängfyllda på Liegatan.
Fullt. Evald Westberg får inte plats att slänga sina påsar. ”Vad är det som har hänt?”, undrar han.

Mer läsning

Annons