Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helgens israpport: båda banorna plogade och skridskolopp på söndag

Mälarisen är stabil på många håll men det finns en del faror, enligt VLT:s israpportörer. Det är bäst att åka skridskor på de två plogade banorna. På söndag körs loppet Arosrännet.

Annons

André Axelsson, Arosrännets tävlingsgeneral, räknar med runt 150 deltagare i loppet på Västeråsfjärden på söndag.

– Det ser jättebra ut. Det är fina isar och bra plogad bana.

För bara någon vecka sedan var det högst osäkert om det skulle gå att arrangera loppet.

– Med tanke på hur isarna har sett ut i år så är vi jätteglada att vi kan köra loppet.

Det går att efteranmäla sig kl 9.30 på söndag. Första starten är 10.30, den andra 11.00. Det blir som vanligt två lopp, ett kort på 8-9 kilometer och ett som är dubbelt så långt (två varv).

SMHI förutspår visserligen snöfall i helgen men det är inget som sätter käppar i hjulet, enligt André Axelsson:

– Plogarna kommer att jobba för att det ska bli bästa möjliga förutsättningar för loppet.

Marie Hägg värmer upp i väntan på sin kompis. Troligen blir den en tur på den plogade banan på Västeråsfjärden. Söndagens upplaga av Arosrännet kan hon dock inte ställa upp i eftersom hon jobbar.

Marie Hägg åkte på Västeråsfjärdens bana på fredagen liksom en hel del andra i det strålande vädret. Banan var bred och plogad men med viss sprickbildning.

Marie Hägg åkte Arosrännet förra året men kan inte vara med på söndag på grund av jobb.

– Arosrännet är en kul grej, främst för gemenskapen.

Föreningen Västerås ideella plogares bana är 11 kilometer lång, mellan Lillåudden och Björnöbron via Östra holmen och Öster Mälarstrand. Genom att fortsätta på banan i Hässlösundet kan man numera åka skridskor ända till Gäddeholm.

Följande uppgifter från VLT:s israpportörer sammanställdes under fredagen (9 februari 2018). Vid vistelse på naturis ska man ha god kunskap om isens svagheter, livräddande utrustning och sällskap.

1. Hamnen, Rolf Ericson: Isen är bra, mer än 10 cm tjock. Farligheter är hamnbassängerna samt runt bryggor och broar. Håll avstånd till båtrännorna! Det finns sprickor men de är väl synliga.

2. Lövudden, Bengt Andersson: Stabil is, minst 15 cm, med 0,5 cm lös snö, mer nära stränder. Lämpad för skridskoåkning. En del sprickor där snö har stöpts till hårda strängar. Enstaka köldsprickor som skridskor kan fastna i. Fulleröråk, som går udde till udde, på fredag cirka 10-20 cm passerbar för vuxna med ett stort kliv. Håll koll på barnen! Någon mer liknande råk finns. Undvik farledsrännan och hamnen! 

Lövudden på fredagen.Foto: Bengt Andersson

3 och 7. Fullerö och Tidö-Lindö, Daniel Eriksson: På Blacken har isen stabiliserats. Det finns en spricka utanför Gräggen mot Strömskär, den är öppen och 20 cm bred så se upp! Det är sämre is mot Stavskallen, mycket sprickor. Håll avstånd till farleden!

Vid Fullerö har jag inte hittat några direkta svagheter. Isen är stabil, 15 cm tjock med 1 cm snö ovanpå.

4 och 6. Öster Mälarstrand, Ridöfjärden och Hässlösundet, Ola Kasimir: Isen är över 10 cm tjock och väl bärig. Varning för isen vid uddarna utmed Öster Mälarstrand, även varning för viadukterna (brotrummorna) under den yttre vågbrytaren och vid Vågholmen utanför Öster Mälarstrand. Vistas inte under Björnöbron. Se upp för råken som sträcker sig norr och söder ut från Västra holmens fyr. Vistas inte i närheten av båtrännan.

Skridskobanorna på Västeråsfjärden och i Hässlösundet är plogade och sopade. För aktuell israpport om de plogade banorna, sök på Facebook: ”Skridskobana på Västeråsfjärden” samt ”Björnögården”.

5. Almö-Lindö, Hans Sjöberg: På västra sidan är det bra is de närmaste 100-150 meterna. En ganska bred spricka närmare farleden. Öppet vatten vid en brygga där det finns en omrörare i vattnet.

Från Almö-Lindö mot Rågsäcken en bred spricka med frusen snö, det är tjockt. Se upp med sprickor mot Björnön, det är väldigt ojämnt med nivåskillnader! Vid stora badplatsen på Björnön pågår arbete med brygga.

8, 9 och 11. Kärrbo, Kungsårafjärden och Långholmen, Jan Vidlund: Isen är jättebra, 10-20 cm. Alla vindbrunnar har frusit i hop. Isen i Aggarösundet kan vara sämre. Varning för Skurusundet!

10. Fagerön, Per Vidlund: Isen är 8-15 cm. Betydligt sämre is kan förekomma, fortfarande osäkert.

Mer läsning

Annons