Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänst via robot i Västerås

Nattillsyn via kamera och en vårdrobot som frågar hur det står till. Det kan bli verklighet när kommunen vill införa e-hemtjänst till äldre och funktionshindrade.

Annons

I går togs ett första steg mot hemtjänst via dator och robot i Västerås. Nämnden för funktionshindrade beslutade att införa tjänsten som ska spara pengar i en hemtjänst där kostnaderna de senaste åren skenat i väg.

– Ja, det blir billigare och bättre. Säkerheten ökar eftersom vi kan få mer tillsyn. Men ingen är tvingad till att ha det här. Det är oerhört viktigt. Den som vill ha personligt besök ska få det, säger Carl-Johan Norström (S), ordförande i nämnden för funktionshindrade.

Om tjänsten också innebär mindre personal är för tidigt att säga, menar Carl-Johan Norström.

Känslorna kring idén har varit många. Ett kåseri i VLT som drev med fenomenet ledde till replik från kommunens ansvariga. Kritikerna har menat att den mänskliga aspekten glöms bort i all teknikiver.

– Det är inte alla som vill ha hembesök på natten. Hellre än att någon kliver in i ens hem så kan en bildtelefon som tittar till andning med mera kännas bättre för en del, säger Carl-Johan Norström.

Vad tycker personalen om att via kamera sitta och titta på någon som sover?

– Vi hoppas att de ser till fördelarna. Vi spar in på spilltiden som annars går åt för personal att förflytta sig från ett hem till ett annat.

Beslutet gäller under förutsättning att även äldrenämnden i dag beslutar att införa e-hemtjänst från nästa år.Daniel Berglund

E-hemtjänst

E-hemtjänst är samlingsnamnet för informationsteknik som ska underlätta för äldre och funktionshindrade i behov av omsorg.

Ett hjälpmedel är bildtelefoni med videosamtal där båda parter ser varandra under samtalet. Bildtelefonen kan antingen finnas på en särskild plats i hemmet eller vara mobil.

Ett annat hjälpmedel är meddelandehantering där det enkelt ska gå att utbyta text-, ljud- eller videomeddelanden mellan brukare.

Mörkerkamera ska kunna användas för att göra tillsyn hos sovande personer utan att störa.

E-hemtjänst förväntas minska behovet av hemtjänstpersonal och personalens transporter. Personerna som har omsorg väntas också bli mer självständiga och få mer kontroll över sin situation med hjälp av tekniken.

Exakt vilken teknik som ska användas görs efter en upphandling enligt lagen om offentlig upphandling.

E-hemtjänsten ska enligt förslaget införas i Västerås nästa år.

Kostnaden för projektet beräknas till 2,8 miljoner kronor det första året. Nämnden för funktionshindrade står för 420 000 kronor. medan äldrenämnden tar resten av kostnaden. Den totala kostnaden är 5,3 miljoner fast åtgärderna beräknas också leda till besparingar på upp till 2,5 miljoner. På sikt är projektet tänkt att ge ännu större besparingar.

I dag, tisdag, ska äldrenämnden ta beslut i frågan.

Annons