Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsten blir dyrare

Kostnaderna för hemtjänst har skenat de senaste åren och nu föreslås en höjning av hemtjänstavgiften i Västerås.

Annons

För den som bara behöver hjälp med hushållstjänster kan det därmed löna sig att köpa städ- och tvätthjälp från annat håll.

Enligt förslaget ska avgiften höjas från 146 kronor i timmen till 193 kronor i timmen för den som har hemtjänst. De styrande rödgröna partierna i Västerås och partierna i Västeråsalliansen är överens om att taxan ska höjas men det slutgiltiga beslutet måste tas av kommunfullmäktige.

– Det är en besvärlig situation, kostnaderna ökar hela tiden, säger Carin Lidman (S), ordförande i äldrenämnden i Västerås.

För den som har mer än åtta timmars hemtjänsthjälp i månaden påverkas inte priset eftersom ingen behöver betala mer än 1712 kronor i månaden för sin hemtjänst. Men för dem som har få timmar kan det enligt äldrenämnden löna sig att skaffa hjälp från annat håll.

– Behöver man bara servicetjänster kan det bli billigare att köpa hushållsnära tjänster med rutavdrag i stället, säger Carin Lidman.

Förutom att höja avgiften för den som behöver hemtjänst sänks den ersättning som kommunen betalar ut till den som utför hemtjänst-sysslorna.

För att spara pengar har äldrenämnden och nämnden för funktionshindrade i Västerås beslutat att reducera ersättningen per timme till hemtjänstföretagen då en och samma kund har mer än 140 timmars hjälp i månaden. Åtgärden ska minska kommunens kostnader medomkring 9 miljoner kronor.

– Det är rimligt eftersom hemtjänsten är där längre tid vid varje besök och då minskar kringtiden, till exempel tiden för transporter fram och tillbaka, som annars är inbakat i timpriset, säger Carin Lidman.

Carl-Johan Norström (S), ordförande i nämnden för funktionshindrade, kan inte säga varför kommunens utgifter för hemtjänst ständigt drar i väg mer än väntat.

– En extern konsult håller på att kartlägga orsakerna. Analysen ska vara klar i december, säger han.

I år beräknas hemtjänsten i Västerås kosta 332 miljoner kronor.

Annons